Czas płynie mi nieubłaganie szybko, chcę się nacieszyć tą jesienią, tak lubię to piękne światło i delikatny już nieco chłodniejszy wietrzyk. No i wszystkie jesienne warzywa i owoce już są , ahh :))) Trzeba się śpieszyć 🙂
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 1 szklanka i 8 łyżek cukru
- 300 g masła
- 5 jaj
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg gruszek
- 1 duże jabłko
- sok z 1/4 cytryny
- ok 4 łyżek zimnej wody
Przygotowanie:
- Owoce myjemy, obieramy o kroimy w plastry oraz skrapiamy cytryną.
- Mąkę wsypujemy do większej miski, dodajemy 8 łyżek cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz pokrojone masło, wszystkie składniki zacieramy palcami.
- Oddzielamy żółtka od białek.
- Żółtka dodajemy do maki z cukrem masłem i proszkiem do pieczenia, do ciasta dodajemy 4 łyżki zimnej wody i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części.
- Białka ubijamy ze szklanką cukru do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Połowę ciasta układamy w formie wyścielonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy owoce, na nich ubitą pianę, a z drugiego kawałka ciasta odrywamy po kawałku palcami i układamy na pianie.
- Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 -170 stopni C przez 40 minut.
Comments
Osttanio miałem okazję jeść podobne ciasto i było świetne:)
To już wiem co będzie następne upieczone w mojej kuchni 🙂
Być może lekko je zmodyfikuję ale na pewno będzie w podobnej formie
Takie ciasta to ja mogę jeść codziennie. Jeszcze nie miałem okazji jeść ciasta z gruszkami.
Mmm, cudowne 🙂
Wygląda… kapitalnie!