Warto mieć w zanadrzu przepis na to szybkie i pyszne ciasto. Upiekłam je na fruktozie by mój mąż mógł je jeść, i w tym wypadku był to strzał w 10. Fruktoza trochę inaczej zachowuje się w piekarniku niż cukier, ciasto ściemniało i przypomina nieco miodownik. W tym wypadku fruktoza dodała ciastu charakteru.
Składniki:
ciasto
- 4 jajka
- 1 szklanka fruktozy ( lub cukru)
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 kg jabłek
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu lub tyle ile lubimy:)
kruszonka
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 125 g margaryny
- 70 g płatków migdałów
Przygotowanie:
- Jajka ubijam mikserem z fruktozą ( lub cukrem) , do momentu aż składniki połączą się.
- Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
- Dodajemy sypkie składniki do jaj utartych z cukrem i miksujemy.
- Na koniec do ciasta dodajemy olej i także wszystko miksujemy.
- By przygotować kruszonkę do miski wsypujemy mąkę, cukier oraz dodajemy margarynę, palcami zacieramy kruszonkę.
- Jabłka obieramy i kroimy w dowolnego kształtu kawałeczki.
- Formę wielkości ok 25 cm na 30 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy do formy ciasto, układamy na nim jabłka , posypujemy je cynamonem i kruszonką, a na samym wierzchu płatkami migdałów.
- Ciasto pieczemy w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
Comments
przepyszne 🙂
wygląda obłędnie i zapewne tak smakuje :]
Ma cudowny, karmelowy kolor 🙂
wygląda znakomicie! a chrupiący wierzch chyba najbardziej mnie kusi *-*