Ciasto z truskawkami i rabarbarem

Inspiracją do tego ciasta były dla mnie oczywiście wszechobecne truskawki i rabarbar! A także przepis Elżbiety Adamskiej Na biszkopt z jabłkami z “Kuchni polskiej”. Przepis jak zwykle zmodyfikowałam, zwiększyłam ilość składników, dodałam nieco więcej cukru, oraz jogurt grecki. Muszę przyznać wyszło zacnie:)

ciasto-z-truskawkami-i-rabarbarem-1

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 2 kopiaste łyżki jogurtu greckiego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 300 g truskawek
  • 200-300 g rabarbaru
  • masło+bułka tarta do formy

ciasto-z-truskawkami-i-rabarbarem-5

Przygotowanie:

  1.  Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem na wysokich obrotach miksera, gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy do ubitych białek po 1 żółtku wciąż miksując.
  2. Zmniejszamy obroty miksera, powoli dodajemy do ciasta mąkę, proszek do pieczenia i olejek waniliowy. Na sam koniec dolewamy oliwę i dokładnie miksujemy.
  3. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy.
  4. Truskawki i rabarbar myjemy, oraz osuszamy. Z truskawek usuwamy szypułki a rabarbar kroimy na 2-3 cm kawałki. Dodatki układamy na cieście.
  5. Ciasto wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika. Wg przepisu Pani Adamskiej pieczemy je w 180 stopniach przez 40 minut. Ja piekłam moje w tej temperaturze 35 minut.
  6. Jeśli chcemy możemy posypać ciasto cukrem pudrem.

ciasto-z-truskawkami-i-rabarbarem-7

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.