Inspiracją do tego ciasta były dla mnie oczywiście wszechobecne truskawki i rabarbar! A także przepis Elżbiety Adamskiej Na biszkopt z jabłkami z “Kuchni polskiej”. Przepis jak zwykle zmodyfikowałam, zwiększyłam ilość składników, dodałam nieco więcej cukru, oraz jogurt grecki. Muszę przyznać wyszło zacnie:)
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 60 ml oliwy z oliwek
- 2 kopiaste łyżki jogurtu greckiego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 300 g truskawek
- 200-300 g rabarbaru
- masło+bułka tarta do formy
Przygotowanie:
- Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem na wysokich obrotach miksera, gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy do ubitych białek po 1 żółtku wciąż miksując.
- Zmniejszamy obroty miksera, powoli dodajemy do ciasta mąkę, proszek do pieczenia i olejek waniliowy. Na sam koniec dolewamy oliwę i dokładnie miksujemy.
- Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy.
- Truskawki i rabarbar myjemy, oraz osuszamy. Z truskawek usuwamy szypułki a rabarbar kroimy na 2-3 cm kawałki. Dodatki układamy na cieście.
- Ciasto wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika. Wg przepisu Pani Adamskiej pieczemy je w 180 stopniach przez 40 minut. Ja piekłam moje w tej temperaturze 35 minut.
- Jeśli chcemy możemy posypać ciasto cukrem pudrem.
Comments
wygląda bardzo apetycznie 🙂
Ciasto z rabarbarem kocham 🙂