Pewnie nawet nie powinnam się przyznawać, ale do jednej z miseczek, zanim włożyłam je do piekarnika, dorwała się moja młodsza suczka i zgrabnie powyjadała kruszonkę. Zaczynam podejrzewać, że owoców nie lubi. Skruchy nie wykazała, za to jej język jeszcze długo wyrażał aprobatę, oblizując dokładnie cały pyszczek. Muszę coś zrobić z małym szatanem, bo Norisia wie jak zdobywać jedzenie! Musiałam dzięki Niej powtórzyć czynność wyrabiana kruszonki, ostatecznie wyszło super, no i udało mi się ochronić deser przed żarłoczną bestią!
Składniki dla 2 osób:
- 1 jabłko
- 2 kiwi
- 6 dużych truskawek
- 10 łyżek mąki krupczatki
- 5 łyżek cukru pudru
- 50 g masła
- garść płatków migdałów
Przygotowanie:
- Wszystkie owoce myjemy, a jabłko i kiwi obieramy ze skórki. Następnie wszystkie owoce kroimy w kostkę podobnej wielkości.
- Mąkę i cukier puder mieszamy w misce, dodajemy pokrojone zimne masło. Zacierami palcami.
- Owoce układamy w żaroodpornym naczyniu, na wierzchu posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Po około 7 minutach pieczenia w piekarniku posypujemy crumble płatkami migdałów i zapiekamy kolejnych 8 minut. W sumie mają się piec około 15 minut, jeśli ktoś woli bardziej przyrumienioną kruszonkę, można je piec nieco dłużej.
Comments
mniam mniam 🙂 już nie mogę się doczekać kiedy je wpałaszuje 😀
Obowiązkowo z kiwi 😉 zrobię.
kto by się skusił na taką kruszonkę, nie ma co jej żałować 😉
szukałam właśnie fajnego przepisu na crumble, ten odpowiada mi w 100% !