Mój ogród nadal daje mi mnóstwo cukinii, całe szczęście ! Bardzo lubię tą pyszną cukiniową przekąskę, którą możemy potraktować jak domowe chipsy, a także dodatek do dań z grilla, czy podwieczorek na słono. Proponuję podać ją z sosem majonezowym lub jeśli wolimy czosnkowym. Ważnym dodatkiem jest tutaj świeża bazylia!

Składniki:
- 1 średniej wielkości cukinia ( u mnie żółta)
- 2 jajka
- 60 g tartego parmezanu
- 80 g bułki tartej
- sól, bazylia
- 3 duże łyżki jogurtu naturalnego
- 3 duże łyżki majonezu

Przygotowanie:
- Cukinię myjemy i kroimy na cienkie plasterki, mniej więcej 3 mm.
- W misce łączymy tarty parmezan i bułkę tartą, mieszamy. W drugiej misce roztrzepujemy widelcem 2 jaja.
- Każdy plaster cukinii zanurzamy w roztrzepanym jajku , a następnie obtaczamy bułką z parmezanem.
- Blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na niej panierowane cukinie.
- Pieczemy je około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni C. W połowie pieczenia mniej wiecej po około 8 minutach , obracamy je na drugą stronę. Po upieczeniu i przestygnięciu cukinie solimy.
- W małej miseczce łączymy jogurt naturalny i majonez, sos solimy oraz dodajemy pieprzu ( opcjonalnie)
- Wszystko podajemy ze świeżą bazylią.
