Cukinia w panierce z parmezanem

Mój ogród nadal daje mi mnóstwo cukinii, całe szczęście ! Bardzo lubię tą pyszną cukiniową przekąskę, którą możemy potraktować jak domowe chipsy, a także dodatek do dań z grilla, czy podwieczorek na słono. Proponuję podać ją z sosem majonezowym lub jeśli wolimy czosnkowym. Ważnym dodatkiem jest tutaj świeża bazylia!

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cukinia ( u mnie żółta)
  • 2 jajka
  • 60 g tartego parmezanu
  • 80 g bułki tartej
  • sól, bazylia
  • 3 duże łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 duże łyżki majonezu

Przygotowanie:

  1. Cukinię myjemy i kroimy na cienkie plasterki, mniej więcej 3 mm.
  2. W misce łączymy tarty parmezan i bułkę tartą, mieszamy. W drugiej misce roztrzepujemy widelcem 2 jaja.
  3. Każdy plaster cukinii zanurzamy w roztrzepanym jajku , a następnie obtaczamy bułką z parmezanem.
  4. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na niej panierowane cukinie.
  5. Pieczemy je około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni C. W połowie pieczenia mniej wiecej po około 8 minutach , obracamy je na drugą stronę. Po upieczeniu i przestygnięciu cukinie solimy.
  6. W małej miseczce łączymy jogurt naturalny i majonez, sos solimy oraz dodajemy pieprzu ( opcjonalnie)
  7. Wszystko podajemy ze świeżą bazylią.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.