Cukinia zapiekana z orzechami i parmezanem

Bardzo lubię cukinię, można z nią zrobić w zasadzie wszystko, a ona zawsze “dostosuje się do sytuacji”. To idealna przekąska, szybka kolacja lub lekki obiad.  Cukinia zapiekana z orzechami i serem sprawdzi się na każdą imprezę. Ja przygotowuję ją także na co dzień , jako przegryzka pomiędzy posiłkami lub dodatek do obiadu. Jest pyszna!!

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 4 łyżki parmezanu
  • 2 łyżki tartej mozzarelli
  • 3 łyżki maki arachidowej lub zmielonych orzechów ziemnych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • zioła prowansalskie, sól

Przygotowanie:

  1. Cukinię myjemy i kroimy w talarki.
  2. Mąkę arachidową, parmezan i mozzarellę wsypujemy do miseczki.  Do miseczki dodajemy także przyprawy: zioła prowansalskie, sól. Jeśli lubimy możemy dodać także pikantna sproszkowaną paprykę.
  3. Każdy talarek cukinii nacieramy oliwą i obtaczamy w mące z serem.
  4. Cukinie układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 230 stopni przez około 12 minut. Podajemy na ciepło.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.