Bardzo lubię cukinię, można z nią zrobić w zasadzie wszystko, a ona zawsze “dostosuje się do sytuacji”. To idealna przekąska, szybka kolacja lub lekki obiad. Cukinia zapiekana z orzechami i serem sprawdzi się na każdą imprezę. Ja przygotowuję ją także na co dzień , jako przegryzka pomiędzy posiłkami lub dodatek do obiadu. Jest pyszna!!
Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie
- 4 łyżki parmezanu
- 2 łyżki tartej mozzarelli
- 3 łyżki maki arachidowej lub zmielonych orzechów ziemnych
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- zioła prowansalskie, sól
Przygotowanie:
- Cukinię myjemy i kroimy w talarki.
- Mąkę arachidową, parmezan i mozzarellę wsypujemy do miseczki. Do miseczki dodajemy także przyprawy: zioła prowansalskie, sól. Jeśli lubimy możemy dodać także pikantna sproszkowaną paprykę.
- Każdy talarek cukinii nacieramy oliwą i obtaczamy w mące z serem.
- Cukinie układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 230 stopni przez około 12 minut. Podajemy na ciepło.