Gdy zimą tęsknię za latem wyciągam z zamrażalnika maliny. Nie ważne co z nimi zrobię, namiastka lata pojawi się w naszym domu. cytrynowe ciasto z malinami to prawie pełnia lata a na pewno pełnia szczęścia. Zróbcie sobie małą przyjemność w ten zimowy dzień.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 3 jajka
- sok z 1,5 cytryny
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki malin ( mogą być mrożone)
- Wszystkie suche składniki czyli mąkę , cukier i proszek do pieczenia oraz skórka otarta z cytryny łączymy w dużej misce.
- W osobnym naczyniu łączymy mokre składniki ( wszystkie w temperaturze pokojowej) czyli: jaja, jogurt oliwę, sok z cytryny dokładnie je mieszamy.
- Mokre składniki dodajemy do suchych mieszamy za pomocą szpatułki.
- Papilotki do muffinek wkładamy do foremek. Foremki wypełniamy ciastem do wysokości 2/3. Na wierzchu układamy maliny ( jeśli używamy mrożonych wcześniej je rozmrażamy).
- Babeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut. przed wyciagnięciem sprawdzamy patyczkiem czy się upiekły. Możemy je posypać cukrem pudrem.