Brownie to ulubione ciasto mojej mamy i siostry… muszę się przyznać ja też uwielbiam!!!:)) To wyszło baaardzo czekoladowe, idealne na listopadowy wieczór!
Składniki:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 250 g cukru pudru
- 3 duże jajka
- 130 g mąki
- 2 małe gruszki
- szczypta soli
- 1 kopiasta łyżka bułki tartej
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- W garnuszku rozpuszczamy 200 g czekolady i kostkę masła, jak tylko składniki się rozpuszcza ściągamy garnuszek z kuchenki, nie podgrzewamy zbyt długo. Resztę czekolady kroimy w drobna kosteczkę.
- Jajka miksujemy z cukrem pudrem, następnie do masy jajecznej dodajemy masę czekoladową i chwilkę miksujemy na wolnych obrotach.
- Do ciasta dodajemy przesiana make i szczyptę soli, mieszamy delikatnie łyżką.
- Formę posmarować masłem, można użyć do tego papierka z masła i wysypać bułka tartą. Ciasto przelać do formy.
- Gruszki obieramy kroimy w plasterki lub kostkę, posypujemy maka ziemniaczana i wykładamy na cieście, wszystko posypujemy wcześniej pokrojona gorzka czekoladą.
- Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 25 minut. Po tym czasie gdy sprawdzimy ciasto patyczkiem , będzie w środku wilgotne.
Comments
Połączenie gruszki z czekoladą jest boskie, to moje ulubione jesienne smaki 🙂 Pozdrawiam 🙂
Cudowne, dla tego ciasta gotów jestem ryzykować życie :*
Wygląda pysznie, takie cudownie intensywne… 🙂