Czekam na choinkę pachnąca… szaleję z wypiekami, moczę suszone grzyby. Coraz bliżej święta:)
Składniki:
- 1 szkl. mąki
- 2/3 szkl. fruktozy ( lub 1 szklanka cukru)
- 1 jajko
- 60 ml oleju
- 1 szkl. mleka
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g płatków migdałów
- 2 dojrzałe banany
Przygotowanie:
Sypkie składniki: mąkę, fruktozę, kakao, proszek do pieczenia mieszam w jednej misce. Do sypkich składników dodajemy także uprażone na suchej patelni płatki owsiane. W drugiej misce łączymy mokre składniki: mleko, olej oraz jajko i dokładnie je mieszamy.
Do sypkich składników wlewamy mokre i łączymy je. Następnie dodajemy do ciasta płatki migdałów lub inne pokrojone orzechy. Kroimy banany i gorzką czekoladę. Czekolada powinna być pokrojona drobno. Dodajemy te składniki do ciasta. Całość dokładnie mieszamy.
Ciasto umieszczamy w foremkach do pieczenia muffinek, wypełniamy foremki do wysokości 3/4. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni i pieczemy je około 25-30 minut. Jeśli uwielbiamy czekoladę, do muffinek można przygotować polewę czekoladową i posypać je orzechami.
Comments
połączenie idealnego dla mojego Ukochanego, czekolada i banan 😉
Author
To ulubione muffinki mojego Ukochanego:)
Za mną dzisiejsze pieczenie 2 ciast. Jutro drugie tyle i góra sałatek 😉