Czekoladowe tartaletki

Pierwotnie tartaletki miały powstać z kremem orzechowym, niestety krem mi się zważył, nad czym bardzo ubolewam. Nie ma jednak tego złego co by na dobre nie wyszło, bo dzięki temu powstały pyszne czekoladowe tartaletki.

czekoladowe-tartaletki-9

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g krupczatki
  • 200 g margaryny
  • 1 łyżka kakao
  • 75 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 5 łyżek fruktozy
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżki mielonych orzechów laskowych

czekoladowe-tartaletki-7

Przygotowanie:

  1. Krupczatkę łączymy z mąką pszenną i cukrem pudrem oraz kakao, wszystko mieszamy. Do sypkich składników dodajemy margarynę i  szybko zacieramy ją z nimi.  Do ciasta dodajemy żółtko, formujemy z niego kulę i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.
  2. Po upływie 30 minut, ciasto wyjmujemy z lodówki , rozwałkowujemy, wykrawamy koła i umieszczamy je w posmarowanych masłem foremkach do pieczenia muffinek.
  3. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut, wyciągamy je z piekarnika gdy zaczną się przyrumieniać. Zostawiamy je do całkowitego wystygnięcia.
  4. W garnuszku na małym ogniu, roztapiamy gorzką czekoladę, dodajemy fruktozę, masło i mleko , gdy składniki połączą się, ściągamy garnuszek z kuchenki. Czekoladową masę przelewamy na kruche spody i posypujemy mielonymi orzechami laskowymi.

czekoladowe-tartaletki-11

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.