Mam kilka sposobów by listopad był bardziej znośnym okresem. Po pierwsze książki, po drugie seriale po trzecie dobra kuchnia. W listopadzie wyrabiam normę jedzenia słodkości za cały rok. mam ochotę gotować, piec i oczywiście wszystko potem pałaszować. Spróbujcie sami jak zadziała na was pyszny deser tiramisu.
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietanki 30 %
- 1/2 opakowania biszkoptów
- 4-5 łyżek ksylitolu
- 4 łyżeczki kawy
- 1 kieliszek likieru amarettto
- 1-2 łyżki kakao
- kilka kropel aromatu migdałowego
- wiśnie w alkoholu do ozdoby ( ja miałam wiśnie z domowej nalewki- jeśli nie mamy wiśni omijamy ten punkt)
Przygotowanie:
- Przygotowanie deseru rozpoczynamy od zrobienia mocnej kawy. 4 łyżeczki kawy zalewamy 150 ml wrzątku, tak przygotowana kawę odstawiamy do przestygnięcia.
- Śmietanę ubijamy za pomocą miksera, stopniowo dodając do niej ksylitol. Do śmietany ubitej z ksylitolem dodajemy do mascarpone , masę mieszamy.
- Gdy kawa przestygnie dodajemy do niej amaretto i kilka kropel olejku migdałowego.
- Biszkopty maczamy w kawie z amaretto i olejkiem. Układamy warstwami na przemian z masą śmietanowo-serową.
- Desery odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, następnie posypujemy przesianym przez sito kakao i ozdabiamy wiśniami w alkoholu.