Deser tiramisu z wiśnią

Mam kilka sposobów by listopad był bardziej znośnym okresem. Po pierwsze książki, po drugie seriale po trzecie dobra kuchnia. W listopadzie wyrabiam normę jedzenia słodkości za cały rok. mam ochotę gotować, piec i oczywiście wszystko potem pałaszować. Spróbujcie sami jak zadziała na was pyszny deser tiramisu.

Składniki:

  •  250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki 30 %
  • 1/2 opakowania biszkoptów
  • 4-5 łyżek ksylitolu
  • 4 łyżeczki kawy
  • 1 kieliszek likieru amarettto
  • 1-2 łyżki kakao
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • wiśnie w alkoholu do ozdoby ( ja miałam wiśnie z domowej nalewki- jeśli nie mamy wiśni omijamy ten punkt)

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie deseru rozpoczynamy od zrobienia mocnej kawy. 4 łyżeczki kawy zalewamy 150 ml wrzątku, tak przygotowana kawę odstawiamy do przestygnięcia.
  2. Śmietanę ubijamy za pomocą miksera, stopniowo dodając do niej ksylitol. Do śmietany ubitej z ksylitolem dodajemy do mascarpone , masę mieszamy.
  3. Gdy kawa przestygnie dodajemy do niej amaretto i kilka kropel olejku migdałowego.
  4. Biszkopty maczamy w kawie z amaretto i olejkiem. Układamy warstwami na przemian z masą śmietanowo-serową.
  5. Desery odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, następnie posypujemy przesianym przez sito kakao i ozdabiamy wiśniami w alkoholu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.