Przedstawiam wariację na temat ulubionego deseru mojego męża i jest to wariacja specjalnie dla Niego właśnie. Myślę, że wystarczy , ze powiem: whisky i pistacje 🙂 wyszło całkiem smacznie !
- 450 ml śmietany 30 % ( 1 duże opakowanie)
- 5 łyżek rodzynek lub żurawiny suszonej
- 4 łyżki ksylitolu ( lub cukru)
- 1 kieliszek whisky
- 2 garście obranych pistacji
Przygotowanie:
- Śmietanę schładzamy i ubijamy za pomocą miksera stopniowo dodając do niej cukier lub ksylitol. Ilość cukru jaka dodamy do deseru zależy od nas. Ja nie lubię zbyt słodkiej bitej śmietany, jednak gdy lubimy słodką możemy dodać więcej niż 4 łyżki cukru.
- Rodzynki namaczamy w whisky przez minimum 1 godzinę. Pistacje siekamy.
- Rodzynki namoczone w alkoholu układamy na dnie miseczki/ salaterki lub kieliszka, na nich układamy bitą śmietanę, następnie warstwę siekanych pistacji, znowu bitą śmietanę i znowu pistacje.
- Deser podajemy schłodzony.
Comments
smaczny i elegancki 🙂