Bardzo lubię domowe drożdżowe ciasto pod każdą postacią. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, trzeba się jedynie trzymać kilku wytycznych. W domku musi być ciepło, w trakcie wyrastania ciasta nie wietrzymy. Warto użyć świeżych drożdży i zrobić z nich wcześniej zaczyn. Jeśli nie mamy akurat świeżych drożdży, drożdże suche także będą ok.
ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanka wody
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
dodatki
- 500 g pieczarek
- 10 suszonych pomidorów
- kilka łyżek koncentratu pomidorowego
- 200 g młodego szpinaku
- ok 100 g tartej mozzarelli
- oliwa z oliwek
- zioła prowansalskie
Przygotowanie:
- Ciasto drożdżowe zaczynamy od zrobienia zaczynu. Letnie mleko łączymy z letnią wodą, z drożdżami, cukrem i łyżką mąki, mieszamy i odstawiamy w misce pod przykryciem na 20 minut aż drożdże ruszą (spienią się).
- Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy go do reszty mąki. Wyrabiamy ciasto( w razie potrzeby podsypując je mąką), im dłużej tym lepiej. Ciasto ma być sprężyste i odchodzić od rąk.
- wyrobione ciasto wkładamy do miski , przykrywamy bawełniana ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto rosnie podsmażamy na oliwie pieczarki. Kroimy suszone pomidory oraz myjemy szpinak.
- Po ok 30 minutach ciasto powinno wyrosnąć odrywamy połowę ciasta i wałkujemy je. Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym ( lub sosem pomidorowym z pomidorów z puszki). Posypujemy je ziołami układamy pieczarki, suszone pomidory i wstawiamy do piekarnika na ok 15 minut. Na cieście możemy ułożyć też czosnek lub cebule jeśli lubimy.
- 5 minut przed końcem pieczenia pizzę posypujemy mozzareellą.
- Pizzę podajemy ze świeżym szpinakiem.
Comments
mniaaam, kompletnie moje smaki 🙂