Domowa pizza z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Bardzo lubię domowe drożdżowe ciasto pod każdą postacią. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, trzeba się jedynie trzymać kilku wytycznych. W domku musi być ciepło, w trakcie wyrastania ciasta nie wietrzymy. Warto użyć świeżych drożdży i zrobić z nich wcześniej zaczyn. Jeśli nie mamy akurat świeżych drożdży, drożdże suche także będą ok.

Składniki:

ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanka wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

dodatki

  • 500 g pieczarek
  • 10 suszonych pomidorów
  • kilka łyżek koncentratu pomidorowego
  • 200 g młodego szpinaku
  • ok 100 g tartej mozzarelli
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie:

  1. Ciasto drożdżowe zaczynamy od zrobienia zaczynu. Letnie mleko łączymy z letnią wodą,  z  drożdżami, cukrem i łyżką mąki, mieszamy i odstawiamy w misce pod przykryciem na 20 minut aż drożdże ruszą (spienią się).
  2. Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy go do reszty mąki. Wyrabiamy ciasto( w razie potrzeby podsypując je mąką), im dłużej tym lepiej. Ciasto ma być sprężyste i odchodzić od rąk.
  3. wyrobione ciasto wkładamy do miski , przykrywamy bawełniana ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
  4. Gdy ciasto rosnie  podsmażamy na oliwie pieczarki. Kroimy suszone pomidory oraz myjemy szpinak.
  5. Po ok 30 minutach ciasto powinno wyrosnąć odrywamy połowę ciasta i wałkujemy je. Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym ( lub sosem pomidorowym  z pomidorów z puszki). Posypujemy je ziołami układamy pieczarki, suszone pomidory i wstawiamy do piekarnika na ok 15 minut. Na cieście możemy ułożyć też czosnek lub cebule jeśli lubimy.
  6. 5 minut przed końcem pieczenia pizzę posypujemy mozzareellą.
  7. Pizzę podajemy ze świeżym szpinakiem.



Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.