Drożdżowa gwiazda z pieczarkami, halloumi i parmezanem

Ta gwiazda to mój tegoroczny pomysł na dodatek do barszczyku na Wigilię. Oczywiście uszka to podstawa, ale uwielbiam mieć do barszczu jeszcze coś dobrego Na Wigilię właśnie lub kolejny dzień. Można ją upiec wcześniej i zamrozić, oraz przechowywać w lodówce i podgrzać w piekarniku lub na suchej patelni lub grillu.

Składniki:

ciasto

  • 450 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 75 g masła
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • sól + żółtko i 3 łyżki mleka do posmarowania ciasta

nadzienie

  • 500 g pieczarek
  • 200 g sera halloumi
  • 6 łyżek tartego parmezanu
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Drożdżowa gwiazda z pieczarkami , halloumi i parmezanem

Przygotowanie:

  1. Ciepłe mleko łączymy z drożdżami, łyżeczka cukru i jedną łyżką mąki, dokładnie mieszamy. Tak przygotowany zaczyn przykrywamy, i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie zaczyn zacznie pracować, pojawią się na nim bąbelki i zacznie rosnąć.
  2. W tym czasie rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestygnięcia.
  3. Mąkę przesiewamy do większej miski razem z solą, dodajemy roztopione masło i podrośnięty zaczyn, z tych składników zagniatamy ciasto.
  4. Ciasto smarujemy 2 łyżkami oliwy, wkładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce do rośnięcia. Ciasto ma podwoić swoją objętość , w cieple potrwa to około 1 godziny.
  5. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, smażymy na oleju z dodatkiem przypraw.
  6. Halloumi kroimy w drobna kostkę i dodajemy do usmażonych pieczarek, do farszu dodajemy także parmezan.
  7. Gdy ciasto urośnie, dzielimy je na dwie części, każdą część rozwałkowujemy w kształt okręgu o wielkości naszej formy do pieczenia.
  8. Formę smarujemy oliwą, układamy na niej drożdżowy okręg. Na cieście układamy farsz i przykrywamy go drugim okręgiem. Na środku ciasta układamy małą miseczkę, by na środku powstało koło, od tej miseczki nacinamy ciasto na 16 części. Każdą części wywijamy wokół własnej osi.
  9. Gwiazdę smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. I wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, pieczemy około 25-30 minut.

Comments

  1. Dominika

    Przepis wypróbowałam już wielokrotnie. Nie jest to przepis na co dzień bo jednak jego przygotowanie zajmuje trochę czasu.
    Aczkolwiek raz na jakiś czas można przygotować jeśli ma się ochotę na coś oryginalnego.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.