Drożdżowe bułeczki z pieczarkami, kiełbaską i pomidorami

Być może się powtarzam, ale uwielbiam piec drożdżowe ciasto. Wstać wcześnie, zrobić zaczyn, patrzeć jak ciasto pięknie rośnie w cieple.

drozdzowe-buleczki-z-pieczarkami-kielbasa-i-pomidorami-2

 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki typu 450
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g drożdży
  • 4 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 300 g pieczarek
  • 2 małe kiełbaski
  • 1 pomidor
  • 1 mała pikantna papryczka
  • 2 garście sera żółtego pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka masła
  • bazylia suszona

drozdzowe-buleczki-z-pieczarkami-kielbasa-i-pomidorami-4

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzewamy w większym naczyniu, do ciepłego mleka dodajemy cukier drożdże i łyżkę mąki, wszystko bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Zaczyn w tym czasie ma urosnąć.
  2. 3 szklanki mąki wsypujemy do dużej miski, dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto. do Ciasta dodajemy łyżkę oliwy.  Po wyrobieniu formujemy kulę, którą smarujemy oliwą i pozostawiamy ciasto do ponownego wyrośnięcia na około godzinę.
  3.  W tym czasie przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli i łyżki masła. Kiełbaskę kroimy w kostkę i także podsmażamy. Podobnie kroimy pomidora i ser żółty.
  4. Z wyrośniętego ciasta odcinamy po kawałku, formujemy małe placuszki na których układamy farsz, z wyżej podanych składników i posypujemy suszoną bazylią. Do bułeczek dodałam także pikantną papryczkę. Z Placuszków z farszem formujemy bułeczki i układamy na blasze posmarowanej oliwą. Bułeczki smarujemy oliwą i posypujemy czarnuszką.
  5. Pieczemy je około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

drozdzowe-buleczki-z-pieczarkami-kielbasa-i-pomidorami-8

Comments

  1. Hektor

    Bardzo jesetm ciekaw tego przepisu! Wygląda rewelacyjnie. Nigdy wczesniej sie z takimi bułeczkami nie spotkałem Na pewno wypróbuję.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.