Być może się powtarzam, ale uwielbiam piec drożdżowe ciasto. Wstać wcześnie, zrobić zaczyn, patrzeć jak ciasto pięknie rośnie w cieple.
Składniki:
- 3 szklanki mąki typu 450
- 1 szklanka mleka
- 50 g drożdży
- 4 łyżki oliwy
- 1,5 łyżeczki cukru
- 300 g pieczarek
- 2 małe kiełbaski
- 1 pomidor
- 1 mała pikantna papryczka
- 2 garście sera żółtego pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka masła
- bazylia suszona
Przygotowanie:
- Mleko podgrzewamy w większym naczyniu, do ciepłego mleka dodajemy cukier drożdże i łyżkę mąki, wszystko bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Zaczyn w tym czasie ma urosnąć.
- 3 szklanki mąki wsypujemy do dużej miski, dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto. do Ciasta dodajemy łyżkę oliwy. Po wyrobieniu formujemy kulę, którą smarujemy oliwą i pozostawiamy ciasto do ponownego wyrośnięcia na około godzinę.
- W tym czasie przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli i łyżki masła. Kiełbaskę kroimy w kostkę i także podsmażamy. Podobnie kroimy pomidora i ser żółty.
- Z wyrośniętego ciasta odcinamy po kawałku, formujemy małe placuszki na których układamy farsz, z wyżej podanych składników i posypujemy suszoną bazylią. Do bułeczek dodałam także pikantną papryczkę. Z Placuszków z farszem formujemy bułeczki i układamy na blasze posmarowanej oliwą. Bułeczki smarujemy oliwą i posypujemy czarnuszką.
- Pieczemy je około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Comments
wspaniale 😀
wspaniałe na śniadanie, dziękujemy za zdjęcie! 🙂
Bardzo jesetm ciekaw tego przepisu! Wygląda rewelacyjnie. Nigdy wczesniej sie z takimi bułeczkami nie spotkałem Na pewno wypróbuję.