Zapach drożdżowego ciasta w domu i ta magia, gdy patrzysz jak rośnie zaczyn a później ciasto. Zapominam na chwilę o wszystkim i cieszę się chwilą:)
Składniki:
ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- łyżka sezamu
farsz
- 5 dużych cebuli
- łyżka oliwy z oliwek
- 4 łyżki masła
- sól, pieprz
Przygotowanie:
250 ml Ciepłego mleka przelewamy do większej miseczki i słodzimy 2 łyżeczkami cukru. Dodajemy także 2 łyżki mąki drożdże, dokładnie mieszamy, by wszystkie składniki się połączyły. Zaczyn odstawiamy na ok 15- 2o minut w ciepłe miejsce, by wyrósł.
Do dużej miski wsypujemy mąkę i dodajemy do niej podrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy dość długo, ma odchodzić od naczynia i rąk. Formujemy z niego kulę, którą smarujemy oliwą i odstawiamy na kolejnych 30-60 minut.
W tym czasie obieramy cebulę, kroimy w krążki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią cebulę, podsmażamy, następnie dolewamy trochę wody i dusimy cebulę do czasu, aż zmięknie a woda wyparuje. Dodajemy masło, sol i pieprz, mieszamy i ściągamy z palnika.
Z ciasta drożdżowego odrywamy małe kawałki, formujemy z nich placuszki, na których umieszczamy uduszoną cebulę. Placki składamy na pół, sklejamy i formujemy bułeczki, chowając miejsce sklejania na spodzie bułeczek. Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Blacha do bułeczek powinna być posmarowana oliwą by bułki nie przywarły.
Comments
ja do bułeczek z cebulą często dodaję jeszcze wędzony boczek:)
Author
Bez boczku też są świetne! Następnym razem zrobię wersję z boczkiem:)