Drożdżowe paluchy serowo-ziołowe

Przed nami jesienne wyprawy i spacery, wędrówki po górach i ciepła herbata w termosie, a do tego drożdżowe przekąski pakowane do plecaka. Drożdżowe paluchy są idealnym samograjem, ale dopełniają też zupę krem, pomidorową no i oczywiście barszcz. Użyłam do nich sera cheddar, ale oczywiście można go wymienić na ulubiony ser żółty.

Składniki:

ciasto

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 200 ml lekko ciepłego mleka
  • 1 jajo
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 25 g drożdży
  • sól

dodstki

  • 400 g sera cheddar
  • tymianek, zioła prowansalskie
  • 1 jajko
  • sól

Przygotowanie:

  1. Mleko delikatnie podgrzewamy. Wlewamy je do miski, rozkruszamy do niego drożdże, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki , mieszamy przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, by zaczyn ruszył. Powinny pojawić się w nim pęcherzyki powietrza.
  2. Zaczyn przelewamy do większej miski, dodajemy mąkę, jajko, oliwę i sól, zagniatamy ciasto. Możemy to zrobić ręcznie, lub przy pomocy robota kuchennego z hakami do ciasta drożdżowego.
  3. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, smarujemy oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  4. Po wrośnięciu ciasto dzielimy na 3 części. Każdy kawałek traktujemy w ten sam sposób.
  5. Ciasto rozwałkowujemy na ok 0,5 cm grubości prostokąt, posypujemy go tartym serem i ziołami i delikatnie wgniatamy w ciasto za pomocą wałka. Ciasto składamy na pół, jeszcze raz delikatnie wałkujemy, by ser przykleił się do ciasta. Następnie kroimy tak przygotowane ciasto na 1 cm paski, każdy pasek , zawijamy kilka razy wokół własnej osi, układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem i solimy.
  6. Paluchy pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.