Dyniowe muffinki z orzechami laskowymi

Halloween zobowiązuje:) Dynia musi być! Tym razem w słodkiej wersji. Muffinki są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, więc idealnie nadają się na dzisiejsze przyjęcie.

muffinki-dyniowe-z-orzechami-laskowymi

Składniki na około 15 muffinek:

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/2 łyzeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka pure z dyni  ( powstała mniej wiecej z 600 g dynii surowej)
  • 2 jajka
  • 120 ml oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki mleka
  • 100 g orzechów laskowych
  • 1/2 łyzeczki cynamonu

muffinki-dyniowe-z-orzechami-laskowymi-2muffinki-dyniowe-z-orzechami-laskowymi-3

Przygotowanie:

  1. Dynię około 600 g  obieramy i kroimy w większą kostkę, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości . Moja ugotowała się w 10 minut. Dynię odcedzamy i czekamy chwilkę aż przestygnie, miażdżymy blenderem.
  2. Do pure z dyni dodajemy roztrzepane jajka, oliwę z oliwek lub olej, oraz mleko i miksujemy.
  3. W osobnej misce łączymy mąkę, cukier, sodę oczyszczoną i cynamon oraz sól, mieszamy. Do sypkich składników dodajemy płynne i miksujemy, niezbyt długo.
  4. Orzechy siekamy oraz prażymy na suchej patelni, tak by delikatnie sie zarumieniły. Czekamy chwilkę by przestygły i dodajemy je do ciasta, mieszamy niezbyt długo.
  5. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki  ja użyłam sylikonowych więc nie musiałam ich smarować masłem i wysypywać bułką tartą. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut.

muffinki-dyniowe-z-orzechami-laskowymi-5

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.