Halloween zobowiązuje:) Dynia musi być! Tym razem w słodkiej wersji. Muffinki są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, więc idealnie nadają się na dzisiejsze przyjęcie.
Składniki na około 15 muffinek:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 1/2 łyzeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 szklanka pure z dyni ( powstała mniej wiecej z 600 g dynii surowej)
- 2 jajka
- 120 ml oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki mleka
- 100 g orzechów laskowych
- 1/2 łyzeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Dynię około 600 g obieramy i kroimy w większą kostkę, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości . Moja ugotowała się w 10 minut. Dynię odcedzamy i czekamy chwilkę aż przestygnie, miażdżymy blenderem.
- Do pure z dyni dodajemy roztrzepane jajka, oliwę z oliwek lub olej, oraz mleko i miksujemy.
- W osobnej misce łączymy mąkę, cukier, sodę oczyszczoną i cynamon oraz sól, mieszamy. Do sypkich składników dodajemy płynne i miksujemy, niezbyt długo.
- Orzechy siekamy oraz prażymy na suchej patelni, tak by delikatnie sie zarumieniły. Czekamy chwilkę by przestygły i dodajemy je do ciasta, mieszamy niezbyt długo.
- Ciasto przekładamy do foremek na muffinki ja użyłam sylikonowych więc nie musiałam ich smarować masłem i wysypywać bułką tartą. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut.
Comments
są pyszne 😀