Bardzo lubię dynie nie będę tego ukrywać 🙂 Szczególnymi względami obdarzam jednak dynię z dodatkiem mleczka kokosowego i imbiru. polecam wszystkim spragnionym ciepła i koloru!
Składniki:
- 1/2 kg piersi kurczaka
- 1/2 kg dyni
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 cukinia
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 1 1/2 łyżki pomarańczowej tajskiej pasty curry
- 1 łyzeczka startej strawy cytrynowej
- 3-4 cm startego imbiru
- czosnek ( opcjonalnie)
- sos sojowy do smaku
- kolendra lub/i bazylia ( ja miałam tylko bazylię)
- olej
Przygotowanie:
- Dynię myjemy, przekrawamy na pół i wykrawamy pestki ( pestki możemy rozłożyć do suszenia), dynie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Do potrawki używamy 1/2 kg dyni zważonej bez pestek.
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej, chwilę podsmażamy. Dodajemy 1 i 1/2 łyżki tajskiej pomarańczowej ( lub czerwonej) pasty curry i rozprowadzamy ją z olejem. Następnie dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę, oraz pomidora pokrojonego w kostkę i smażmy około 5 minut.
- Kurczaka zalewamy mleczkiem kokosowym , dolewamy sos sojowy do smaku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. W tym czasie dodajemy trawe cytrynową, imbir , oraz jesli lubimy czosnek. Po upływie 10 minut dodajemy dynię, dynia gotuje sie mniej wiecej 10 minut, a wiec 5 minut przed końcem jej gotowania dodajemy cukinię. Curry podajemy z kolendrą lub/i bazylią.
Comments
Wygląda pysznie 🙂
zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com