Dyniowe, pomarańczowe curry z kurczakiem

Bardzo lubię dynie nie będę tego ukrywać 🙂 Szczególnymi względami obdarzam jednak dynię z dodatkiem mleczka kokosowego i imbiru. polecam wszystkim spragnionym ciepła i koloru!

dyniowe-curry-z-kurczakiem-5

 

Składniki:

  •  1/2 kg piersi kurczaka
  • 1/2 kg dyni
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 cukinia
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 1 1/2 łyżki pomarańczowej tajskiej pasty curry
  • 1 łyzeczka startej strawy cytrynowej
  • 3-4 cm startego imbiru
  • czosnek ( opcjonalnie)
  • sos sojowy do smaku
  • kolendra lub/i bazylia ( ja miałam tylko bazylię)
  • olej

dyniowe-curry-z-kurczakiem-1dyniowe-curry-z-kurczakiem-7

Przygotowanie:

  1. Dynię myjemy, przekrawamy na pół i wykrawamy pestki ( pestki możemy rozłożyć do suszenia), dynie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Do potrawki używamy 1/2 kg dyni zważonej bez pestek.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej, chwilę podsmażamy. Dodajemy 1 i 1/2 łyżki tajskiej pomarańczowej ( lub czerwonej) pasty curry i rozprowadzamy ją z olejem. Następnie dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę, oraz pomidora pokrojonego w kostkę  i smażmy około 5 minut.
  3. Kurczaka zalewamy mleczkiem kokosowym , dolewamy sos sojowy do smaku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. W tym czasie dodajemy trawe cytrynową, imbir , oraz jesli lubimy czosnek. Po upływie 10 minut dodajemy dynię, dynia gotuje sie mniej wiecej 10 minut, a wiec 5 minut przed końcem jej gotowania dodajemy cukinię. Curry podajemy z kolendrą lub/i bazylią.

dyniowe-curry-z-kurczakiem-3

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.