Fettuccine z pikantną papryczką, czosnkiem i szynką szwarcwaldzką

Uwielbiam prostą kuchnię, bo gotowanie ma być przyjemne, gdy nie mam dużo czasu, staram się nim mądrze zarządzać , także w kuchni. To danie można przygotować dosłownie w 7 minut, z odcedzeniem makaronu i podaniem go na stół. Zajmuje w zasadzie tyle czasu ile ugotowanie makaronu czyli 6-7 minut. To mój ulubiony błyskawiczny makaron 🙂

fettuccine-z-pikantna-papryka,-czosnkiem-o-szynka-szwarcwaldzka-4

Składniki:

  • 200 g makaronu fettuccine
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 lub 2 małe pikantne papryczki
  • oliwa z oliwek
  • 2 garście pokrojonej natki pietruszki
  • kolorowy pieprz, sól

fettuccine-z-pikantna-papryka,-czosnkiem-o-szynka-szwarcwaldzka-2Przygotowanie:

  1. Gotujemy makaron według wskazań na opakowaniu, czyli przez 6 minut w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek.
  2. Gdy makaron się gotujemy, obieramy czosnek. Następnie kroimy drobno czosnek i pikantna papryczkę oraz w paski szynkę szwarcwaldzką.
  3. Na rozgrzana patelnię z oliwą wrzucamy pokrojony czosnek i papryczki, smażymy minutkę, dorzucamy szynkę szwarcwaldzką i smażymy 3 minuty, patelnie ściągamy z kuchenki.
  4. Gdy makaron się ugotuje , odcedzamy go i wrzucamy na patelnie z czosnkiem, papryczką i szynką, mieszamy.
  5. Makaron podajemy ze świeżą  natka pietruszki.

fettuccine-z-pikantna-papryka,-czosnkiem-o-szynka-szwarcwaldzka-6fettuccine-z-pikantna-papryka,-czosnkiem-o-szynka-szwarcwaldzka-7

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.