Uwielbiam prostą kuchnię, bo gotowanie ma być przyjemne, gdy nie mam dużo czasu, staram się nim mądrze zarządzać , także w kuchni. To danie można przygotować dosłownie w 7 minut, z odcedzeniem makaronu i podaniem go na stół. Zajmuje w zasadzie tyle czasu ile ugotowanie makaronu czyli 6-7 minut. To mój ulubiony błyskawiczny makaron 🙂
Składniki:
- 200 g makaronu fettuccine
- 100 g szynki szwarcwaldzkiej
- 4 ząbki czosnku
- 1 lub 2 małe pikantne papryczki
- oliwa z oliwek
- 2 garście pokrojonej natki pietruszki
- kolorowy pieprz, sól
- Gotujemy makaron według wskazań na opakowaniu, czyli przez 6 minut w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek.
- Gdy makaron się gotujemy, obieramy czosnek. Następnie kroimy drobno czosnek i pikantna papryczkę oraz w paski szynkę szwarcwaldzką.
- Na rozgrzana patelnię z oliwą wrzucamy pokrojony czosnek i papryczki, smażymy minutkę, dorzucamy szynkę szwarcwaldzką i smażymy 3 minuty, patelnie ściągamy z kuchenki.
- Gdy makaron się ugotuje , odcedzamy go i wrzucamy na patelnie z czosnkiem, papryczką i szynką, mieszamy.
- Makaron podajemy ze świeżą natka pietruszki.