Focaccia zawsze poprawia mi humor. Nie wiem czy to ten smak, może zapach… nie potrafię się oprzeć urokowi tego prostego włoskiego chlebka:)
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 15 g drożdży
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka cukru
- ok 8 łyżek oliwy z oliwek
- 2 kulki sera mozzarella
- 2-3 garście suszonych pomidorów ( można dodać do focaccio trochę oliwek)
- świeży tymianek
- 1 łyżka gruboziarnistej soli
Przygotowanie:
- Zaczynamy od przygotowania zaczynu: Do wody (letniej) dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wszystko mieszamy. Zaczyn przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu , bez przeciągów do wyrośnięcia na około 15 minut.
- Po tym czasie zaczyn łączymy z mąką dodajemy około 4 łyżek oliwy i zagniatamy ciasto, jak najdłużej, nawet 15 minut. Smarujemy je oliwą z zewnątrz i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Po godzinie ponownie zagniatamy ciasto, formę smarujemy oliwą i wykładamy ciasto do formy, w cieście tworzymy zagłębienia, widelcem, bądź palcami, przykrywamy je bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do rośnięcia na kolejną godzinę.
- Po upłynięciu kolejnej godziny w zagłębienia ciasta wlewamy trochę oliwy, posypujemy je gruboziarnistą solą, układamy na nim mozzarellę, suszone pomidory i rozmaryn.
- Ciasto pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok 25 minut.
Comments
Muszę wypróbować ten przepis 🙂