Pamiętam jak poznałam focaccio. Zjadłam wtedy wszystko co zostało mi podane. To ciasto nadaje się na każdą okazję. Szczególnie jak w domu nic nie ma. Bo mąka i drożdże zawsze są:)
Składniki:
- 500 g mąki
- 10 g drożdży
- 250 ml letniej wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- kilka oliwek
- kilka suszonych pomidorów
- tymianek, rozmaryn , bazylia
- sól gruboziarnista
Do drożdży dodajemy 50 ml ciepłej wody, łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki wszystko dokładnie mieszamy i odstawimy w ciepłe miejsce bez przeciągów Zaczyn przykrywamy bawełnianą ściereczką.
Po około 15 minutach gdy zaczyn urośnie łączymy go z posoloną, przesianą mąką, dodając ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto około 10 minut, gdy będzie już dobrze ugniecione uderzamy nim, kilka razy, dość mocno o stolnicę i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie wyciągamy ciasto ponownie zagniatamy, wgniatając w nie zioła. Formujemy z ciasta 2 mniejsze okrągłe placki, lub jeden większy. Układamy ciasto na wysmarowanej oliwą blasze. Nakłuwamy ciasto widelcem, smarujemy obficie oliwą, i układamy na nim dodatki np. suszone pomidory, oliwki. Pieczemy Focaccio w 200- 220 stopniach przez około 15-20 minut.
Comments
wygląda super :))
wygląda super, uwielbiam focaccię:)))
Focaccia to jedno z moich najukochańszych dań na świecie ; ) Mieszkałam trochę w Genui chyba tylko dlatego że to ojczyzna tego chlebka! serio ; )
Chciałabym tą z pomidorami !