focaccia z suszonymi pomidorami i oliwkami

Pamiętam jak poznałam focaccio. Zjadłam wtedy wszystko co zostało mi podane. To ciasto nadaje się na każdą okazję. Szczególnie jak w domu nic nie ma. Bo mąka i drożdże zawsze są:)

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 10 g drożdży
  • 250 ml letniej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • kilka oliwek
  • kilka suszonych pomidorów
  • tymianek, rozmaryn , bazylia
  • sól gruboziarnista

 

Do drożdży dodajemy 50 ml ciepłej wody, łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki wszystko dokładnie mieszamy i odstawimy w ciepłe miejsce bez przeciągów  Zaczyn przykrywamy bawełnianą ściereczką.

Po około 15 minutach gdy zaczyn urośnie  łączymy go z posoloną, przesianą mąką, dodając ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto około 10 minut, gdy będzie już dobrze ugniecione uderzamy nim, kilka razy, dość mocno o stolnicę  i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Po godzinie wyciągamy ciasto ponownie zagniatamy, wgniatając w nie zioła.  Formujemy z ciasta 2 mniejsze okrągłe placki, lub jeden większy.  Układamy ciasto na wysmarowanej oliwą blasze.  Nakłuwamy ciasto widelcem, smarujemy obficie oliwą,  i układamy na nim dodatki np. suszone pomidory, oliwki. Pieczemy Focaccio w 200- 220 stopniach przez około 15-20 minut.

Comments

  1. Weronika

    Focaccia to jedno z moich najukochańszych dań na świecie ; ) Mieszkałam trochę w Genui chyba tylko dlatego że to ojczyzna tego chlebka! serio ; )

    Chciałabym tą z pomidorami !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.