Składniki:
- 1 gotowe ciasto francuskie
- 2 małe banany
- tabliczka dobrej gorzkiej czekolady
- 1 lub 2 łyżeczki fruktozy lub cukru
Jakoś tak ostatnio umilam sobie życie na słodko, o dziwo. Jesień do mnie przyszła, pyszna kawa i francuskie z bananami i gorzką czekoladą to coś czego każdy potrzebuje gdy za oknem coraz chłodniej i ciemniej.
Przygotowanie:
Ciasto francuskie można zrobić samemu, jest jednak pracochłonne. W sklepach całe szczęście dostępnych jest całe mnóstwo gotowych całkiem przyzwoitych ciast francuskich, uważam, że takie ciasto zawsze warto mieć w lodówce.
Kroimy drobno banany i rozdrabniamy gorzką czekoladę, całość posypujemy łyżeczką lub dwiema fruktozy. Ciasto kroimy na kwadraty ich wielkość zależy od naszych upodobań. Nadzienie układamy w cieście, które składamy na pół i zlepiamy my w trakcie pieczenia się nie rozpadło. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza lub w prodiżu. Wierzch ciasteczek można posmarować białkiem lub olejem czy masłem. Francuskie z bananami i gorzką czekoladą najlepsze jest na ciepło.
Comments
Czekolada i banany to świetne połączenie. W takim wykonaniu jeszcze nie jadłam deseru i uważam że to mój błąd 🙂