Frittata to niezawodny sposób, gdy nie mamy pomysłu na fajne śniadanie, lekki obiad lub ciekawy pomysł na przyjęcie. Pyszna, lekka i szybka w przygotowaniu, polecam ją także na jutrzejszą Sylwestrową Noc.
Składniki:
- 250 g mrożonych krewetek ( tygrysich lub koktajlowych)
- ok 8-10 pomidorków koktajlowych
- 1 kulka sera mozzarella
- ok 6 ząbków czosnku
- 4 jajka
- 60 ml mleka
- szczypiorek
- sól, oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Obieramy czosnek i kroimy go w plasterki. Rozgrzewamy na patelni oliwę wrzucamy na nią czosnek, a po około minutce rozmrożone krewetki. Krewetki solimy. Po kilku minutach dodajemy do krewetek pokrojone na ćwiartki pomidorki i smażymy 3-4 minutki. Patelnię ściągamy z kuchenki.
- 4 jajka roztrzepujemy dodajemy do nich mleko i nadal mieszamy, wszystko solimy.
- W żaroodpornych naczyniach układamy krewetki z pomidorkami i czosnkiem oraz pokrojoną mozzarellę. Wszystko zalewamy jajkami z mlekiem.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, do dużej brytfanki nalewamy wody by miała dużą powierzchnię parowania, wkładamy ja do piekarnika. Frittatę ustawiamy piętro wyżej w piekarniku i pieczemy mniej więcej 15-20 minuta. Ja zapiekałam frittatę 17 minut.
- Podajemy ją na ciepło lub zimno ze szczypiorkiem, można ją także posypać świeżą kolendrą.
Comments
Uwielbiam pomidory koktajlowe 😀 Danie wydaje się być dietetyczne i smaczne 🙂 Spoko fotki jak zawsze 🙂