Dziś obiad tylko i wyłącznie z myślą o mnie. Uwielbiam szpinak, i te małe kluseczki. Czasem trzeba być samolubnym 🙂
Składniki:
- 600 g ugotowanych ziemniaków
- 4 łyżki mąki
- 2 jajka
- opakowanie mrożonego szpinaku
- 100 g sera camembert
- 1 łyżka śmietany
- sól, pieprz czosnek
Przygotowanie:
- Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, lub ugniatamy, solimy, dodajemy mąkę , 1 jajko w całości, z drugiego tylko żółtko. Zagniatamy z tych składników ciasto.
- Wykładamy ciasto na stolnicę oprószoną mąką, formujemy wałek jak do kopytek i odcinamy małe gnocchi, zaokrąglamy brzegi a widelcem robimy małe wgłębienie na środku.
- Gnocchi wrzucamy na posolony wrzątek, gotujemy moment po wypłynięciu.
- Do garnka wrzucamy rozmrożony szpinak, solimy pieprzymy, dodajemy ok 1 łyżki kwaśnej śmietany i drobno pokrojony ser np. camembert. Gotujemy aż ser się rozpuści. Na koniec wciskamy 2 ząbki czosnku i ściągamy z gazu. Polewamy gnocchi, całość można oprószyć także parmezanem
Na następny dzień te małe kluseczki można odsmażyć na patelni i będą równie smaczne. Pyszności!
Comments
Camembert, szpinak i kluski… To lubię 🙂 Pyszna propozycja na leniwy obiad.
Troche pysznego egoizmu nikomu jeszcze nie zaszkodzilo 🙂
z myślą o mnie też byłby ten obiad. strasznie lubię szpinak. i kluchy wszelakie :-)))