gnocchi ze szpinakiem i serem camembert

Dziś obiad tylko i wyłącznie z myślą o mnie. Uwielbiam szpinak, i te małe kluseczki. Czasem trzeba być samolubnym 🙂

Składniki:

  • 600 g ugotowanych ziemniaków
  • 4 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • 100 g sera camembert
  • 1 łyżka śmietany
  • sól, pieprz czosnek

 

Przygotowanie:

  • Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, lub ugniatamy, solimy, dodajemy mąkę , 1 jajko w całości, z drugiego tylko żółtko. Zagniatamy z tych składników ciasto.
  • Wykładamy ciasto na stolnicę oprószoną mąką, formujemy wałek jak do kopytek i odcinamy małe gnocchi, zaokrąglamy  brzegi a widelcem robimy małe wgłębienie na środku.
  • Gnocchi wrzucamy na posolony wrzątek, gotujemy moment po wypłynięciu.
  • Do garnka wrzucamy rozmrożony szpinak, solimy pieprzymy, dodajemy ok 1 łyżki kwaśnej śmietany i drobno pokrojony ser np. camembert. Gotujemy aż ser się rozpuści. Na koniec wciskamy 2 ząbki czosnku i ściągamy z gazu. Polewamy gnocchi, całość można oprószyć także parmezanem

Na następny dzień te małe kluseczki można odsmażyć na patelni i będą równie smaczne. Pyszności!


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.