Gofry z cukinii i wędzonego sera podane z jajkiem i halloumi

Cukinia to inspirujące warzywo, a to dlatego że można z nią zrobić wszystko, naprawdę wszystko. Możliwości się nie kończą i nawet jeśli ktoś cukinii nie lubi to można ją zrobić tak , że ją polubi. Jeśli mamy swój kawałeczek ziemi, warto ją posiać, jest mało wymagająca i plenna. Odkąd ją hoduję, lubię ją jeszcze bardziej, szczególnie pod postacią ciasta, ketchupu i gofrów.

Gofry cukiniowo-serowe są pyszne i bardzo sycące, idealne na śniadanie a nawet obiad czy lunch.

Składniki:

gofry:

  • ok 500 g cukinii
  • 200 g wędzonego sera
  • 120 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok 1/2 łyżeczki soli
  • koperek świeży (ewentualnie suszony)
  • olej do smarowania gofrownicy

do podania:

  • jajko
  • ser halloumi
  • cukinia i szpinak lub burak liściasty
  • oliwa, zioła prowansalskie, czosnek, sól

Przygotowanie:

  1. Usuwamy z cukinii gniazda nasienne, trzemy na tarce o grubych okach, solimy i odstawiamy na 20 min. Po upływie tego czasu odsączamy wodę która zebrała się na dnie miski. Ja wyciskam cukinię dłonią.
  2. Na tej samej tarce trzemy wędzony ser żółty, np. roladę ustrzycką.
  3. W misce łączymy: mleko, jaja, olej, mąkę, proszek do pieczenia, sól i koperek. Mieszamy za pomocą miksera lub trzepaczki. Dodajmy odciśniętą cukinię i tarty ser , mieszamy. Gofrownicę smarujemy olejem rzepakowym, gofry Smażymy na najwyższej mocy do momentu aż będą złociste.
  4. Kawałek cukinii kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię z oliwą i szpinakiem. Dusimy i przyprawiamy solą, czosnkiem i ziołami prowansalskimi
  5. Jajko gotujemy tak jak lubimy, ja gotuję 6 1/2 do 7 minut.
  6. Ser halloumi wrzucam na suchą patelnię i podsmażam aż się zarumieni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.