Cukinia to inspirujące warzywo, a to dlatego że można z nią zrobić wszystko, naprawdę wszystko. Możliwości się nie kończą i nawet jeśli ktoś cukinii nie lubi to można ją zrobić tak , że ją polubi. Jeśli mamy swój kawałeczek ziemi, warto ją posiać, jest mało wymagająca i plenna. Odkąd ją hoduję, lubię ją jeszcze bardziej, szczególnie pod postacią ciasta, ketchupu i gofrów.
Gofry cukiniowo-serowe są pyszne i bardzo sycące, idealne na śniadanie a nawet obiad czy lunch.
Składniki:
gofry:
- ok 500 g cukinii
- 200 g wędzonego sera
- 120 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki mleka
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok 1/2 łyżeczki soli
- koperek świeży (ewentualnie suszony)
- olej do smarowania gofrownicy
do podania:
- jajko
- ser halloumi
- cukinia i szpinak lub burak liściasty
- oliwa, zioła prowansalskie, czosnek, sól

Przygotowanie:
- Usuwamy z cukinii gniazda nasienne, trzemy na tarce o grubych okach, solimy i odstawiamy na 20 min. Po upływie tego czasu odsączamy wodę która zebrała się na dnie miski. Ja wyciskam cukinię dłonią.
- Na tej samej tarce trzemy wędzony ser żółty, np. roladę ustrzycką.
- W misce łączymy: mleko, jaja, olej, mąkę, proszek do pieczenia, sól i koperek. Mieszamy za pomocą miksera lub trzepaczki. Dodajmy odciśniętą cukinię i tarty ser , mieszamy. Gofrownicę smarujemy olejem rzepakowym, gofry Smażymy na najwyższej mocy do momentu aż będą złociste.
- Kawałek cukinii kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię z oliwą i szpinakiem. Dusimy i przyprawiamy solą, czosnkiem i ziołami prowansalskimi
- Jajko gotujemy tak jak lubimy, ja gotuję 6 1/2 do 7 minut.
- Ser halloumi wrzucam na suchą patelnię i podsmażam aż się zarumieni.

