Gratin z ziemniaków z boczkiem

Jeśli ktoś z was uczył się w dzieciństwie gotować z Książki kucharskiej Kubusia Puchatka, to wie, że była w niej podobna zapiekanka, bez boczku i śmietany, mimo to bardzo mi ją przypomina, dzięki układanym warstwami ziemniakom. Nie jest to absolutnie przepis z Tej książki, nie pamiętam jej autora i nie pamiętam tego przepisu,  ale inspiracja z dzieciństwa pozostała w mojej głowie i tak jakoś jak bumerang wróciła dzisiaj do mnie.

gratin-z-ziemniakow-z-boczkiem-2Składniki:

  • 8 ziemniaków ( średniej wielkości)
  • 40 0 g boczku wędzonego
  • ok 200 g sera żółtego ( ja wymieszałam Goudę i  Cheddar)
  • 300 ml śmietany np 18 %
  • 150 ml mleka
  • sól, pieprz, oliwa, szczypiorek opcjonalnie

gratin-z-ziemniakow-z-boczkiem-5

Przygotowanie:

  1. Z boczku odkrajamy słoninę i kroimy go w dość drobne słupki. Podsmażamy delikatnie na patelni.
  2.  Ziemniaki obieramy i kroimy w cieniutkie plastry.
  3. Ser ścieramy na tarce, a śmietanę łączymy z mlekiem i solimy.
  4. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą, na dnie układamy ziemniaki, posypujemy je startym serem i zalewamy częścią śmietany z mlekiem. Układamy w ten sposób kilka warstwa ziemniaków, każdą warstwę soląc i pieprząc. Ostatnią warstwą jest boczek zalany śmietaną i posypany serem.
  5. Gratin około 1 godziny i 10 minut w 180 stopniach. Mnie zajęło tyle pieczenie. Czas jednak uzależniony jest od grubości i rodzaju ziemniaków, tak więc może się skrócić lub wydłużyć. Warto co jakiś czas sprawdzić czy ziemniaki są miękkie.

gratin-z-ziemniakow-z-boczkiem-3

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.