Z całego zestawienia najbardziej cieszy mnie sezam i avocado, które mogłabym jeść we wszystkich ilościach i w każdej postaci. Jak tylko znajdę ładną sztukę nie potrzebuję dodatków wystarczy łyżeczka i avocado cieszy moje podniebienie. Tutaj jednak nieco się zdyscyplinowałam i nie zjadłam go od razu, poczekałam na kurczaka i nie żałowałam.
Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżeczka tajskiej czerwonej pasty curry lub czerwonej pikantnej papryki w proszku
- 1 dojrzałe avocado
- 1 mały pomidor
- pół łyżeczki pokrojonej papryczki chilli]
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól, oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Umyte piersi kurczaka nacieramy solą, czerwoną tajską pastą curry, posypujemy sezamem i grillujemy.
Następnie przygotowujemy sos. Do pojemnika wrzucamy dojrzałe avocado , aby dojrzało przetrzymujemy je w zamkniętej papierowej torebce. Do avocado dodajemy pomidora, czosnek, oliwę, sok z cytryny i sól. Składniki miażdżymy na gładko. Grillowana pierś z sezamem i guacamole świetnie smakuje podana na grzance, w tej postaci można ja także zabrać do pracy lub na piknik:)
Comments
Pyszny, zdrowy obiadek. Nie odmówiłabym 🙂