Grillowana pierś kurczaka z sezamem i guacamole

Z całego zestawienia najbardziej cieszy mnie sezam i avocado, które mogłabym jeść we wszystkich ilościach i w każdej postaci. Jak tylko znajdę ładną sztukę nie potrzebuję dodatków wystarczy łyżeczka i avocado cieszy moje podniebienie. Tutaj jednak nieco się zdyscyplinowałam i nie zjadłam go od razu, poczekałam na kurczaka i nie żałowałam.

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżeczka tajskiej czerwonej pasty curry lub czerwonej pikantnej papryki w proszku
  • 1 dojrzałe avocado
  • 1 mały pomidor
  • pół łyżeczki pokrojonej papryczki chilli]
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Umyte piersi kurczaka nacieramy solą, czerwoną tajską pastą curry, posypujemy sezamem i grillujemy.

Następnie przygotowujemy sos. Do pojemnika wrzucamy dojrzałe avocado , aby dojrzało przetrzymujemy je w zamkniętej papierowej torebce. Do avocado dodajemy pomidora, czosnek, oliwę, sok z cytryny i sól. Składniki miażdżymy na gładko. Grillowana pierś z sezamem i guacamole świetnie smakuje podana na grzance, w tej postaci można ja także zabrać do pracy lub na piknik:)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.