Gruszki pieczone z miodem migdałami i anyżem

Babcie zawsze wiedzą gdzie jest najlepszy chleb w mieście, dobre zimowe ziemniaki, prawdziwe wiejskie jajka, oraz smaczne owoce. Często też dzielą się tymi dobrociami z wnukami. Gruszki od babci są cudne, a przepis najprostszy pod słońcem!

gruszki-pieczone-z-miodem-migdalami-i-anyzem-12

Składniki:

  • 3-4 gruszki w zależności od wielkości
  • ok 5 łyżek miodu
  • 4 łyżeczki fruktozy
  • 6 łyżek płatków migdałów
  • 3 łyżki masła
  • kilka szczypt zmielonego anyżu

gruszki-pieczone-z-miodem-migdalami-i-anyzem-10gruszki-pieczone-z-miodem-migdalami-i-anyzem-9

Przygotowanie:

  1. Gruszki myjemy, przekrawamy na pół i wykrawamy gniazda nasienne.
  2. W garnku zagotowujemy tyle wody by przykryła nasze gruszki, słodzimy ją 4 łyżeczkami fruktozy. Możemy użyć do tego cukru , ja jednak zachęcam do stosowania w kuchni fruktozy. Gotujemy gruszki w osłodzonej wodzie ok 2 minut. Mają w ten sposób nabrać słodyczy. Po tym czasie wyciągamy je z wody i układamy w naczyniu do zapiekania.
  3. Polewamy je miodem, następnie posypujemy płatkami migdałów, a na wierzchu układamy masło. Wszystko przyprawiamy anyżem.  Nie należy jednak dawać za dużo tej przyprawy 🙂
  4. Gruszki pieczemy przez ok 10 minut w temperaturze 180 stopni. Są pysznym , zdrowym , jesiennym deserem.

gruszki-pieczone-z-miodem-migdalami-i-anyzem-11gruszki-pieczone-z-miodem-migdalami-i-anyzem-8gruszki-pieczone-z-miodem-migdalami-i-anyzem-7

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.