Babcie zawsze wiedzą gdzie jest najlepszy chleb w mieście, dobre zimowe ziemniaki, prawdziwe wiejskie jajka, oraz smaczne owoce. Często też dzielą się tymi dobrociami z wnukami. Gruszki od babci są cudne, a przepis najprostszy pod słońcem!
Składniki:
- 3-4 gruszki w zależności od wielkości
- ok 5 łyżek miodu
- 4 łyżeczki fruktozy
- 6 łyżek płatków migdałów
- 3 łyżki masła
- kilka szczypt zmielonego anyżu
Przygotowanie:
- Gruszki myjemy, przekrawamy na pół i wykrawamy gniazda nasienne.
- W garnku zagotowujemy tyle wody by przykryła nasze gruszki, słodzimy ją 4 łyżeczkami fruktozy. Możemy użyć do tego cukru , ja jednak zachęcam do stosowania w kuchni fruktozy. Gotujemy gruszki w osłodzonej wodzie ok 2 minut. Mają w ten sposób nabrać słodyczy. Po tym czasie wyciągamy je z wody i układamy w naczyniu do zapiekania.
- Polewamy je miodem, następnie posypujemy płatkami migdałów, a na wierzchu układamy masło. Wszystko przyprawiamy anyżem. Nie należy jednak dawać za dużo tej przyprawy 🙂
- Gruszki pieczemy przez ok 10 minut w temperaturze 180 stopni. Są pysznym , zdrowym , jesiennym deserem.
Comments
mniam mniam, kolejne słodkości których nie mogę się doczekać 🙂
Pyszne ,pominęłabym jednak anyż ,pozdrawiam.
CO my byśmy bez tych Babć zrobili…? 🙂
A gruszki wyglądają smakowicie 🙂