Grzanki i kanapki to wspaniały wynalazek, często niedoceniony, morze możliwości, no i oczywiście do zrobienia dla każdego. Uwielbiam w kanapkach to, że mogą wyglądać na prawdę pięknie i myślę, że warto zadbać by tak własnie było.
Składniki:
- 4 kromki chleba
- 250 g krewetek mrożonych tygrysich
- 1 awokado
- 2 pomidory
- 4 ząbki czosnku
- pietruszka
- 1/2 cytryny
- oliwa, sól, pikantna przyprawa ( mielone papryczki)
Przygotowanie:
- Grzanki podpiekamy w piekarniku do zrumienienia, jeszcze ciepłe nacieramy czosnkiem.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią pokrojone w plasterki ząbki czosnku, a następnie krewetki. Podgrzewamy tylko do rozmrożenia się i podgrzania krewetek i ściągamy z gazu.
- Pomidory kroimy w plastry, awokado rozkrajamy, kroimy w plasterki i spryskujemy sokiem z cytryny.
- Na grzankach układamy pomidory, awokado, krewetki. Grzanki posypujemy przyprawą z mielonych pikantnych papryczek, i pietruszką oraz czosnkiem z podsmażania krewetek.
- Do tych grzanek można dodać także trochę sałaty, oraz sos majonezowy lub czosnkowy, jeśli preferujemy bardziej kaloryczną wersję.
Comments
pychota 🙂
chrup chrup pychota, krewetki, awokado, pomidor, wszystko co najlepsze 🙂
Tak, kanapki moga wygladac imponujaco – te zdecydowanie wygladaja! Dla mnie mistrzami kanapek sa Skandynawowie 🙂
HUM KI DELICIAAAAAAAAAAAA!!!
AMEI!!!
NOSSA OBRIGADO POR ESSA MARAVILHOSA RECEIOTA.