Gulasz wołowy z kaszą gryczaną i soczewicą

Im zimniej tym treściwiej robi nam się na talerzach. Zapraszam na pyszny gulasz wołowy!

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego na gulasz (np. szynka lub łopatka)
  • 4 duże cebule
  • 1 czerwona papryka
  • łyżeczka pikantnej papryki w proszku
  • gałązka rozmarynku
  • szczypta szałwii
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 1 szklanka soczewicy zielonej
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso kroimy w duża kostkę i solimy. Wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnie z olejem, obsmażamy z każdej strony. Przerzucamy do garnka.

Cebulę obieramy, kroimy w krążki i także rzucamy na rozgrzaną patelnie. Cebulę rumienimy i przerzucamy do mięsa. Paprykę także podduszamy i dodajemy do mięsa.

Do mięsa, cebuli i papryki dodajemy przyprawy: rozmaryn, szałwię i pikantną paprykę. Całość podlewamy wodą lub wytrawnym winem, garnek przykrywamy i dusimy.

Gulasz dusimy tak długo, aż cebulka i papryka się rozpadną i stworzą sos, a mięso zmięknie.

Gulasz podajemy z kaszą gryczaną wymieszaną z soczewicą  w proporcji 1:1. Jeśli ktoś lubi do kaszy może dodać także cebuli. Gulasz jest najlepszy na następny dzień. Smacznego:)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.