Im zimniej tym treściwiej robi nam się na talerzach. Zapraszam na pyszny gulasz wołowy!
Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego na gulasz (np. szynka lub łopatka)
- 4 duże cebule
- 1 czerwona papryka
- łyżeczka pikantnej papryki w proszku
- gałązka rozmarynku
- szczypta szałwii
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1 szklanka soczewicy zielonej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso kroimy w duża kostkę i solimy. Wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnie z olejem, obsmażamy z każdej strony. Przerzucamy do garnka.
Cebulę obieramy, kroimy w krążki i także rzucamy na rozgrzaną patelnie. Cebulę rumienimy i przerzucamy do mięsa. Paprykę także podduszamy i dodajemy do mięsa.
Do mięsa, cebuli i papryki dodajemy przyprawy: rozmaryn, szałwię i pikantną paprykę. Całość podlewamy wodą lub wytrawnym winem, garnek przykrywamy i dusimy.
Gulasz dusimy tak długo, aż cebulka i papryka się rozpadną i stworzą sos, a mięso zmięknie.
Gulasz podajemy z kaszą gryczaną wymieszaną z soczewicą w proporcji 1:1. Jeśli ktoś lubi do kaszy może dodać także cebuli. Gulasz jest najlepszy na następny dzień. Smacznego:)
Comments
Wygląda dobrze i pewnie tak smakuje. Na mój gust trochę za mało sosu.