Lubię takie błyskawiczne i efektowne posiłki. Powstają na prawdę szybko jeśli użyjemy gotowych bułek, oczywiście możemy upiec swoje, ale absolutnie nie jest to konieczne. Polecam na jesienne garden party, szczególnie dla tych którzy kochają halloumi jak ja.
Składniki:
- 4 gotowe bułki na hamburgery lub kajzerki
- 1 opakowanie sera halloumi
- 1 duże awokado
- 250 g pieczarek
- 250 g szpinaku baby
- 1 ząbek czosnku
- papryczka chilli
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- olej rzepakowy

Przygotowanie:
- Proporcje podane w przepisie starczają na 4 hamburgery, więc ser halloumi kroimy na 8 części tak by do każdej bułki włożyć po 2 kawałki. Halloumi grillujemy kilka minut z każdej strony na suchej patelni.
- Pieczarki myjemy, kroimy i podsmażamy na oleju z solą i pieprzem.
- Szpinak dusimy z czosnkiem i solą i chilli ( chilli jest oczywiście opcjonalne).
- Awokado rozdrabniamy widelcem, także solimy , skrapiamy cytryną.
- Bułki tostujemy, lub podgrzewamy na suchej patelni, wszystkie składniki układamy na bułeczkach i gotowe.
