Jajko w koszulce na szpinaku w sosie allioli

Coraz bliżej wiosna, coraz bliżej święta, co myślicie o takiej alternatywie dla jajek w majonezie na waszym świątecznym stole? Lekkie, wiosenne i zdrowe śniadanie 🙂

jajko-w-koszulce-na-szpinaku-w-sosie-allioli-6

Składniki dla 2 osób:

  • 2 świeże jajka
  • 4 garście szpinaku baby
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka octu
  • 1 garść szczypiorku

sos allioli

  • 1 żółtko
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1/4 cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki wody
  • sól, pieprz

jajko-w-koszulce-na-szpinaku-w-sosie-allioli-4

Przygotowanie:

  1. Zagotowujemy wodę w szerokim garnku lub wyższej patelni, dodajemy łyżkę soli i octu. Jajo wbijamy na spodeczek, wodę w garnku mieszamy, tworząc w garnku wir, w ten wir wpuszczamy jajko ze spodeczka. Gotujemy je w wodzie ok 2, 2 1/2 minuty, białko jest wtedy ścięte a żółtko płynne, odcedzamy. Powtarzamy z drugim jajkiem.
  2. Aby przygotować sos allioli, rozcieramy czosnek z solą , następnie dodajemy oliwę, czosnek rozprowadzamy w oliwie. Dodajemy żółtko, wodę i sok z cytryny, dokładnie mieszamy sos i pieprzymy go. Odstawiamy na pół godziny do lodówki.
  3.  Szpinak myjemy i osuszamy, polewamy go sosem allioli, na wierzchu układamy jajko w koszulce i posypujemy szczypiorkiem.

jajko-w-koszulce-na-szpinaku-w-sosie-allioli-3


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.