Coraz bliżej wiosna, coraz bliżej święta, co myślicie o takiej alternatywie dla jajek w majonezie na waszym świątecznym stole? Lekkie, wiosenne i zdrowe śniadanie 🙂
Składniki dla 2 osób:
- 2 świeże jajka
- 4 garście szpinaku baby
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka octu
- 1 garść szczypiorku
sos allioli
- 1 żółtko
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1/4 cytryny
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżki wody
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Zagotowujemy wodę w szerokim garnku lub wyższej patelni, dodajemy łyżkę soli i octu. Jajo wbijamy na spodeczek, wodę w garnku mieszamy, tworząc w garnku wir, w ten wir wpuszczamy jajko ze spodeczka. Gotujemy je w wodzie ok 2, 2 1/2 minuty, białko jest wtedy ścięte a żółtko płynne, odcedzamy. Powtarzamy z drugim jajkiem.
- Aby przygotować sos allioli, rozcieramy czosnek z solą , następnie dodajemy oliwę, czosnek rozprowadzamy w oliwie. Dodajemy żółtko, wodę i sok z cytryny, dokładnie mieszamy sos i pieprzymy go. Odstawiamy na pół godziny do lodówki.
- Szpinak myjemy i osuszamy, polewamy go sosem allioli, na wierzchu układamy jajko w koszulce i posypujemy szczypiorkiem.
Comments
super przepis i śliczny blog 🙂
takie proste a takie pyszne 🙂
Nietradycyjnie – czyli tak jak lubie! No i jest szpinak, wiec jest dobrze.
bardzo wiosenne danie 🙂
Cudownie wygląda to wypływające żółtko. Uwielbiam takie dania!