Bardzo lubię szparagi najbardziej te z wody z dodatkiem beszamelu i w takiej postaci najczęściej lądują na moim talerzu znikając zaraz po tym w oka mgnieniu. Od jakiegoś czasu miałam jednak ochotę na coś innego. Chcę także poprawić troszkę moje nawyki żywieniowe, wprowadzam więcej kasz i warzyw, to może być pyszne, co potwierdza mój niekaszożerny mąż:)
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 15 -20 zielonych szparagów
- 1 cukinia
- 1 kulka sera mozzarella
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz kolorowy
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną przesypujemy do garna i płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie. Zalewamy 2 1/2 szklankami zimnej wody, solimy, wstawiamy na gaz i zagotowujemy , gdy kasza zacznie wrzeć zmniejszamy gaz i gotujemy ok 12 minut.
- Szparagi myjemy, odkrawamy łykowate części i kroimy na 4 cm kawałki. Główki odkładamy, a łodygi które będą się nieco dłużej gotować wrzucamy do kaszy w 12 minucie gotowania kaszy.
- Po upływie 3 minut dodajemy główki szparagów i gotujemy kolejne 3 minuty. Kasza łącznie powinna gotować się 18 minut. Po tym czasie wyłączamy kaszę dodajemy 1 lub 2 łyżki oliwy z oliwek, kaszę solimy i pieprzymy do smaku.
- Cukinie kroimy i podsmażamy na oliwie, solimy.
- Do ugotowanej kaszy ze szparagami dodajemy podsmażona cukinie, pokrojoną mozzarelle i świeżą bazylię.
Comments
potwierdzam 🙂 pyszne 😀
Wygląda pysznie i pewnie tak samo smakuje. Nic tylko spróbować. Dziękuję
Uwielbiam kaszę jaglaną i bardzo się cieszę, że moda na nią wreszcie się zaczęła. Twoje danie wygląda przepysznie. Chętnie wypróbuję Twój przepis 🙂
O, takiego połączenia nie próbowałem. Proste, zdrowe i prawdopodobnie bardzo smaczne
Co za połączenie smaków ! Z pewnością wykorzystam przepis w swojej kuchni 🙂 Do potraw mięsnych jak i sałatek polecam musztardy Develey: słodka, bawarska, ziołowa, dijon oraz miodowa. Pozdrawiam serdecznie i polecam :)))