Kiełbaski faszerowane pieczarkami

Dzisiaj kolejna propozycja na dość szybki obiad. Faszerowane kiełbaski to także dobry pomysł na kolację, nie wszyscy jednak mogą jeść kiełbasę na kolacje, dbając o wasze dobre sny proponuję ja zjeść na wczesną kolację 🙂 Z całej kompozycji warto także zwrócić uwagę na zapiekaną bułeczkę z pieczarkami posypaną stopionym cheddarem, Mniami:)

kielbaski-faszerowane-pieczarkami-5

 

Składniki na 1 osobę:

  • 2 małe lub 1 duża kiełbaska przekrojona na pół ( ja użyłam podwawelskiej)
  • 200 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 bułka
  • 1 łyżka pokruszonego sera cheddar
  • oliwa, sól, pieprz
  • garść szczypiorku

kielbaski-faszerowane-pieczarkami-4

 

Przygotowanie:

  1. Kiełbaski nacinamy wzdłuż, układamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą i podpiekamy przez około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. 
  2. W tym czasie kroimy drobno cebulę, podsmażamy na oliwie, gdy zacznie mięknąć wkrajamy do niej pieczarki, solimy i dusimy do 10 minut. Pieczarki pieprzymy.
  3. Gdy kiełbaski się otworzą, faszerujemy je pieczarkami i wstawiamy na kolejnych 10 minut do piekarnika.
  4. Bułeczkę kajzerkę, podpiekamy kilka minut w piekarniku, przekrajamy, także faszerujemy pieczarkami,, przykrywamy posypujemy serem cheddar i zapiekamy do momentu rozpuszczenia się sera.
  5. Kiełbaski podajemy ze szczypiorkiem i zapieczoną bułką.

kielbaski-faszerowane-pieczarkami-7

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.