Nareszcie przyszła upragniona wiosna, momentami wygląda nawet jak lato, słońce na moim balkonie grzeje na prawdę mocno. W sklepach coraz więcej, coraz smaczniejszych truskawek, nie umiem się im oprzeć. Po tej długiej, wyczerpującej zimie myślę tylko o owocach i warzywach, wiem, że trzeba jeszcze troszkę poczekać, ale już widzę nadzieję i kolory wokół mnie. Wysprzątałam balkon, posiałam na nim kwiaty w obiektywie też bardziej kolorowo. Smacznego:)
Składniki:
- 500 g truskawek
- 200 ml śmietanki 12 % ( lub jogurt naturalny)
- 100 g serka mascarpone
- fruktoza ( lub cukier do smaku) ja dałam 3 1/2 łyżki
Przygotowanie:
- Truskawki dokładnie myjemy i obieramy z szypułek. Blenderem miażdżymy i dodajemy fruktozy ( lub cukru do smaku) ja dałam 3 1/2 łyżeczki fruktozy, koktajl nie wyszedł bardzo słodki, wyszedł w sam raz 🙂 Odstawiamy około 5 łyżek zmiażdżonych truskawek z fruktozą.
- Do truskawek dodajemy śmietankę i serek mascarpone , dokładnie mieszamy. Koktajl rozlewamy do szklaneczek i ozdabiamy odstawionymi truskawkami. Koktajl podajemy schłodzony.
Comments
Najpyszniejszy 😀
Ale pysznie wygąda!
Drugie zdjęcie jest cudne – te kolory, intensywna czerwień, bąbelki – ach!
Oo, jeszcze nigdy nie robiłam koktajlu z mascarpone – już sobie wyobrażam jak obłędnie kremowo musi smakować *__*