Jest coś kojącego w zapachu i smaku letniego kompotu. Wspomnienie dzieciństwa zakrada się do moich myśli. Zapachy bardziej niż cokolwiek innego potrafią zabrać mnie w podróż w czasie i przestrzeni. Mimo tego że nie potrafię wskrzesić idealnego smaku i zapachu z dziecięcych lat, coś z tych czasów do mnie wraca, gdy gotuję kompot.
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 1 kg winogron
- 2 litry wody
- 3 łyżki fruktozy
- 1/2 cytryny
Przygotowanie:
- Jabłka dokładnie myjemy, dzielimy na 4 i wycinamy gniazda nasienne. Ja część jabłek obrałam część zostawiłam w skórce. Używałam jabłek z własnego drzewa ich skórka nie zawsze była idealna. Jabłka skropiłam sokiem z 1/2 cytryny, by nie zmieniły koloru.
- Winogrona myjemy, przebieramy i zrywamy z gałązek.
- Owoce zalewamy wodą, słodzimy fruktozą lub cukrem i gotujemy około 20-30 minut. Gdy kompot będzie już gotowy przelewamy go przez sitko.
- Kompot z jabłek i białych winogron ma mdły i blady kolor, ja osobiście lubię kolor kompotu z tych owoców, jeśli jednak komuś zależy by był bardziej wyrazisty warto dodać do niego kilka owoców jeżyn.
Comments
najlepiej gasi pragnienie ! 😀