Konfitura ze śliwek, jeżyn i jagód

Śliwka, jabłoń, jeżyna a nawet jagoda amerykańska obrodziła w tym roku obficie. Drzewa i krzewy uginały się pod naporem owoców.  Owoce już się kończą, no może poza jabłkami, które mam wrażenie się nie skończą. Kilka przepisów z ich wykorzystaniem na pewno tutaj przedstawię. Z naszych plonów powstała między innymi pyszna konfitura do herbaty i deserów:) konfitura-ze-sliwka-jezynami-i-jagodami-4   Składniki:

  • 1 kg owoców (  mieszane :jagoda, amerykańska, jeżyna i śliwki)
  • 1 kg cukru
  • ok 3/4 szklanki wody

konfitura-ze-sliwka-jezynami-i-jagodami-5

Przygotowanie:

  1.  Owoce myjemy, wybieramy dojrzałe, nieobite i dorodne. Śliwki drylujemy i kroimy np na 6. 
  2. Wodę wlewamy do płaskiego garnka, zagotowujemy ją dodajemy cukier, gdy cukier się rozpuści dodajemy do syropu owoce.
  3. Dusimy owoce w syropie ok 10 minut, po tym czasie wyłączamy kuchenkę i zostawiamy do przestygnięcia.
  4. Po kilku godzinach gdy konfitura przestygnie ponownie  dusimy ją przez ok 4-5 minut i wyłączamy.
  5. Na następny dzień powtarzamy czynność dusimy konfiturę przez około 4-5 minut.
  6. Tak przygotowana konfitura gotowa jest do zawekowania, gorącą wkładamy do wyparzonych i wysuszonych  słowików. Zamknięte słowiki gotujemy przez 30 minut.

konfitura-ze-sliwka-jezynami-i-jagodami-7konfitura-ze-sliwka-jezynami-i-jagodami-6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.