Te błyskawiczne kotleciki warzywne ze szpinaku i kaszy kuskus to idealna przekąska, dodatek do dań a także wkład do warzywnego burgera. Odpowiednio przyprawione polecam je dla dzieci , smacznego!
Składniki:
- ok 200 g kaszy kuskus
- 300 g mrożonego szpinaku lub poszatkowanego świeżego szpinaku
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz zioła prowansalskie, słodka lub pikantna papryka ( w zależności czy kotleciki będziemy podawać dzieciom)
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem ze szczyptą soli, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut.
- Rozmrożony szpinak, lub świeży poszatkowany szpinak dusimy na oliwie. Przyprawiamy go czosnkiem, ziołami, jeśli lubimy i nie będziemy kotlecików podawać dzieciom pikantną papryką.
- Do kaszy dodajemy szpinak, składniki dokładnie łączymy za pomocą dłoni. Do masy wbijamy 2 jajka, dodajemy 2 łyżki mąki ryżowej, doprawiamy ziołami prowansalskimi.
- Z powstałej masy formujemy kotleciki, układamy je na papierze do pieczeni i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
- Kotleciki podajemy jako dodatek do obiadu zamiast kaszy lub jako wkład do burgera warzywnego. Cudnie smakują z sosem czosnkowym.