Moją słabością są słone przekąski, nie nie ciasta, ciasteczka, torty i tary, lecz słoności szczególnie te serowe o zdecydowanym smaku. Warto prócz domowych obiadów i deserów, mieć w zanadrzu domowe, słone przekąski. Nigdy nie wiadomo kiedy przyjdzie nam ochota na “coś słonego” :).
Składniki:
- 150 g mąki + mąka do podsyp[uwania
- 150 g sera ( ja użyłam sera Radamer)
- 150 g masła
- 1 żółtko
- garść płatków migdałów
- tymianek
- sól
Przygotowanie:
- Ser ścieramy na tarce o małych okach i mieszamy go z mąką.
- Płatki migdałów kruszymy i prażymy na patelni.
- Do maki i sera dodajemy prażone migdały, sól i tymianek, mieszamy.
- Do wcześniej połączonych składników wkrawamy masło i szybko zagniatamy palcami, następnie wbijamy żółtko i szybko zagniatamy ciasto.
- Z zagniecionego ciasta formujemy kule , zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30-40 minut.
- Gdy ciasto się schłodzi, wyciągamy je, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy, na niezbyt cienki placek. Chciałam by krakersy były większe, więc użyłam do tego szklanki.
- Krakersy pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 10 – 15 minut, wyciągamy je z piekarnika gdy się zarumienią.
Comments
wyglądają pysznie 🙂
fajne 😉 muszą naprawdę ciekawie smakować 😉
Ooo, chyba muszę wypróbować 🙂
Całkiem niezły pomysł 🙂