Składniki:
250 g krewetek black tiger ( mogą być mrożone)
puszka pomidorów
opakowanie makaronu ryżowego (200 g)
pęczek pietruszki
czosnek
pikantna papryka w proszku, sól, pieprz
łyżka oliwy
To kolejne z moich dań bardzo szybkie w przygotowaniu. Nie ukrywam, że także dlatego bardzo je lubię, ale lubię je przede wszystkim ze względu na aromat swierzej pietruszki i ogromną jej ilość w daniu.
Przygotowanie:
Jeśli używamy krewetek mrożonych, a takie najłatwiej dostać w sklepie, zlewamy je wrzątkiem przed smażeniem.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek oraz krewetki, po około 3 minutach dodajemy pokrojone pomidory z puszki. Dusimy kilka minut do rozpadnięcia się pomidorów. doprawiamy solą pieprzem i pikantną papryka w proszku , bądź świeżą.
Makaron ryżowy przygotowujemy wg. wskazań na opakowaniu. Ja zagotowałam wodę w garnku i nwłosyłam do wrzatku makaron na 3 minuty.
Łączymy sos z makaronem, posypujemy obficie pietruszką i podajemy natychmiast.