Lubię ciasteczka, ale tylko te domowe, wymagają troszkę więcej pracy przy wałkowaniu, wycinaniu i ozdabianiu, ale to właśnie chyba to w nich lubię. Przy ciasteczkach można się nieźle narobić fizycznie, jednak dzięki temu można je później jeść z czystym sumieniem.
Składniki:
ciasto
- 500 g mąki
- kostka masła
- 3 żółtka
- 1 szkl. cukru pudru
- 50 ml likieru jajecznego
- 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
- kilka kropli aromatu waniliowego
lukier plastyczny
- ok. 3 szkl. cukru pudru
- 3 łyżeczki glukozy
- 3 łyżeczki żelatyny
- 50 ml gorącej wody
Przygotowanie:
Cukier ucieramy z żółtkami na gładką masę. Gdy powstanie gładka masa dodajemy likier jajeczny, aromat waniliowy i mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z solą i zagniatamy ciasto. Chowamy je na około 3o minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy ciasteczka. Pieczemy je około 15 minut w temperaturze 200 stopni I dajemy im ostygnąć.
Aby przygotować lukier plastyczny do szklanki nalewamy gorącej wody, dodajemy żelatynę i mieszamy, aby się rozpuściła. Następnie dodajemy glukozę nadal mieszając. Na blat wysypujemy cukier puder i powoli dolewamy żelatyny z glukozą, zagniatamy. Lukier rozwałkowujemy na blacie wysmarowanym olejem i wykrawamy ozdoby na ciasteczka. Jeśli chcemy aby nabrał różowego koloru, dodajemy do niego łyżeczkę lub dwie soku malinowego.
Ciasteczka robiłam z podwójnej ilości składników wyszło ich baaardzo dużo. Według mnie istotne w tym przepisie jest by dać sól gruboziarnistą czuć ją wtedy w ciasteczkach co podkreśla ich smak.
Comments
Bardzo efektownie wygląda lukier plastyczny na pierniczkach. Nie zdawałm sobie sprawy, że te dwa teamty się łączą. Miłe zaskoczenie. 🙂 Bardzo, bardzo ładne pierniczki! 🙂