Kruche ciasteczka z lukrem

Lubię ciasteczka, ale tylko te domowe, wymagają troszkę więcej pracy przy wałkowaniu, wycinaniu i ozdabianiu, ale to właśnie chyba to w nich lubię. Przy ciasteczkach można się nieźle narobić fizycznie, jednak dzięki temu można je później jeść z czystym sumieniem.

Składniki:

ciasto

  • 500 g mąki
  • kostka masła
  • 3 żółtka
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 50 ml likieru jajecznego
  • 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
  • kilka kropli aromatu waniliowego

lukier plastyczny

  • ok. 3 szkl. cukru pudru
  • 3 łyżeczki glukozy
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml gorącej wody

Przygotowanie:

Cukier ucieramy z żółtkami na gładką masę. Gdy powstanie gładka masa dodajemy likier jajeczny, aromat waniliowy i mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z solą i zagniatamy ciasto. Chowamy je na około 3o minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy ciasteczka. Pieczemy je około 15 minut w temperaturze  200 stopni I dajemy im ostygnąć.

Aby przygotować lukier plastyczny do szklanki nalewamy gorącej wody, dodajemy żelatynę i mieszamy, aby się rozpuściła. Następnie dodajemy glukozę nadal mieszając. Na blat wysypujemy cukier puder  i powoli dolewamy żelatyny z glukozą, zagniatamy. Lukier rozwałkowujemy na blacie wysmarowanym olejem i wykrawamy ozdoby na ciasteczka. Jeśli chcemy aby nabrał różowego koloru, dodajemy do niego łyżeczkę lub dwie soku malinowego.

Ciasteczka robiłam z podwójnej ilości składników  wyszło ich baaardzo dużo. Według mnie istotne w tym przepisie jest by dać sól gruboziarnistą czuć ją wtedy w ciasteczkach co podkreśla ich smak.


Comments

  1. poswix

    Bardzo efektownie wygląda lukier plastyczny na pierniczkach. Nie zdawałm sobie sprawy, że te dwa teamty się łączą. Miłe zaskoczenie. 🙂 Bardzo, bardzo ładne pierniczki! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.