Ciasteczka oraz oczywiście barszcz z uszkami to moje największe świąteczne słabości! To dla mnie kwintesencja Świąt! Powoli zakrada się do Nas magia Świąt, od kilku dni pachnie ciasteczkami. Za chwilę zakiszę barszcz, powoli szukam choinki i zastanawiam się jaki upiec sernik. Święta skradają się do Nas małymi kroczkami. Dzisiaj zapraszam na bardzo proste, wegańskie ciasteczka na oleju kokosowym, można je jeść bez niczego a także polane lukrem lub czekoladą.
Składniki:
ciasto
- 150 g maki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g mąki pszennej białej
- 120 g oleju kokosowego
- 6 łyżek cukru trzcinowego
- 2-3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
lukier
- szklanki cukru pudru
- sok wyciśnięty z pomarańczy
Przygotowanie:
- Łączymy rozdrobniony cukier trzcinowy z olejem kokosowym, dodajemy mąkę zagniatamy. Na koniec dodajemy do ciasta zimną wodę – 2 lub 3 łyżki, tak by zyskało konsystencję kruchego ciasta. Szybko zagniatamy.
- Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego ciasteczka. Umieszczamy je na papierze do pieczenia i pieczemy przez około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
- Aby przygotować lukier, przesiewamy cukier i do przesianego cukru dodajemy po łyżce soku np. pomarańczowego( można dodać też wody), dokładnie mieszamy.
- gdy ciasteczka przestygną polewamy je lukrem i dekorujemy.
Comments
Fantastyczne przepisy .