Kruche ciasteczka z olejem kokosowym i lukrem pomarańczowym

Ciasteczka oraz oczywiście barszcz z uszkami to moje największe świąteczne słabości! To dla mnie kwintesencja Świąt! Powoli zakrada się  do Nas magia Świąt, od kilku dni pachnie ciasteczkami. Za chwilę zakiszę barszcz, powoli szukam choinki i zastanawiam się jaki upiec sernik. Święta skradają się do Nas małymi kroczkami. Dzisiaj zapraszam na bardzo proste, wegańskie ciasteczka na oleju kokosowym, można je jeść bez niczego a także polane lukrem lub czekoladą.

Składniki:

ciasto

  • 150 g maki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki pszennej białej
  • 120 g oleju kokosowego
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

lukier

  • szklanki cukru pudru
  • sok wyciśnięty z pomarańczy

Przygotowanie:

  1. Łączymy rozdrobniony cukier trzcinowy z olejem kokosowym, dodajemy mąkę zagniatamy. Na koniec dodajemy do ciasta zimną wodę – 2 lub 3 łyżki, tak by zyskało konsystencję kruchego ciasta. Szybko zagniatamy.
  2. Ciasto rozwałkowujemy  i wykrawamy z niego ciasteczka. Umieszczamy je na papierze do pieczenia i pieczemy przez około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Aby przygotować lukier, przesiewamy cukier i do przesianego cukru dodajemy po łyżce soku np. pomarańczowego( można dodać też wody), dokładnie mieszamy.
  4. gdy ciasteczka przestygną polewamy je lukrem i dekorujemy.

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.