Lubię ten czas przed świętami, pieczenie pierników, szukanie prezentów, wycieczki w poszukiwaniu śniegu. Powoli ruszam ze świątecznymi inspiracjami. Myślę nad potrawami i ozdobami. Szukam prezentów. Dziś u mnie paluchy serowe do barszczu, lubią je moje dzieci. To fajny dodatek do wigilijnego barszczu jeśli nie chcemy dawać dzieciom , czy sami nie chcemy jeść grzybów lub kapusty. Paluchy sprawdzą się także jako przekąska na Sylwestrową Noc.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 150 g mąki krupczatki
- 200 g masła
- 100 g tartego sera grana padano
- sól
do posypania:
- ok 5 łyżek sezamu
- 1 żółtko
Przygotowanie:
- Łączymy mąkę pszenną tortową z krupczatką w większej misce, dodajemy soli.
- Do mąki dodajemy tarte grana padano, mieszamy.
- Zimne masło kroimy, wrzucamy do miski i zagniatamy kruche ciasto.
- Z zimnego ciasta formujemy paluszki. Rolujemy ciasto tak by rulony miały średnicę około 8-10 mm.
- Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Każdego palucha smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy sezamem.
- Kruche paluchy pieczemy w temperaturze 190 stopni C około 15-16 minut.