Kruche paluchy serowe do barszczu

Lubię ten czas przed świętami, pieczenie pierników, szukanie prezentów, wycieczki w poszukiwaniu śniegu. Powoli ruszam ze świątecznymi inspiracjami. Myślę nad potrawami i ozdobami. Szukam prezentów. Dziś u mnie paluchy serowe do barszczu, lubią je moje dzieci. To fajny dodatek do wigilijnego barszczu jeśli nie chcemy dawać dzieciom , czy sami nie chcemy jeść grzybów lub kapusty. Paluchy sprawdzą się także jako przekąska na Sylwestrową Noc.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 100 g tartego sera grana padano
  • sól

do posypania:

  • ok 5 łyżek sezamu
  • 1 żółtko
Kruche paluszki serowe

Przygotowanie:

  1. Łączymy mąkę pszenną tortową z krupczatką w większej misce, dodajemy soli.
  2. Do mąki dodajemy tarte grana padano, mieszamy.
  3. Zimne masło kroimy, wrzucamy do miski i zagniatamy kruche ciasto.
  4. Z zimnego ciasta formujemy paluszki. Rolujemy ciasto tak by rulony miały średnicę około 8-10 mm.
  5. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Każdego palucha smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy sezamem.
  7. Kruche paluchy pieczemy w temperaturze 190 stopni C około 15-16 minut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.