Bardzo lubię to połączenie ciasta kruchego i drożdżowego. Jest cięższe i bardziej sycące od tradycyjnego drożdżowego. Są też fajną alternatywą dla pierogów gotowanych. Pierożki nadają się jako dodatek do barszczu, lub przystawka, ale ja uwielbiam podjadać je w trakcie podróży czy spaceru.

Składniki na około 25 pierożków:
ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 200 g ciepłego masła
- 2 jaja w temperaturze pokojowej
- 40 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
dodatki
- 500 g pieczarek
- 200 g halloumi
- 2 łyżki tartego corregio
- zioła prowansalskie, sól
- olej rzepakowy
- jajko i mleko do posmarowania pierożków

Przygotowanie:
- Do dużej miski wrzucamy mąkę, masło, jaja, drożdże, cukier i sól. Z wszystkich składników zagniatamy ciasto i odstawiamy je w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Ciasto w tym czasie trochę podrośnie.
- W międzyczasie podsmażamy pieczarki na oleju, przyprawiamy je solą i ziołami prowansalskimi. Gdy przestygną dodajemy do nich starte na tarce halloumi i tarte corregio.
- Stolnicę podsypujemy mąką , ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm. Wykrawamy z niego koła, każde faszerujemy i formujemy w pierożka.
- Układamy je na papierze do pieczenia. Smarujemy jajkiem z 2 łyżkami mleka. Pieczemy około20-25 minut w temperaturze 180 stopni C.

