Kruche pierożki na drożdżach z pieczarkami i halloumi

Bardzo lubię to połączenie ciasta kruchego i drożdżowego. Jest cięższe i bardziej sycące od tradycyjnego drożdżowego. Są też fajną alternatywą dla pierogów gotowanych. Pierożki nadają się jako dodatek do barszczu, lub przystawka, ale ja uwielbiam podjadać je w trakcie podróży czy spaceru.

Składniki na około 25 pierożków:

ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g ciepłego masła
  • 2 jaja w temperaturze pokojowej
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

dodatki

  • 500 g pieczarek
  • 200 g halloumi
  • 2 łyżki tartego corregio
  • zioła prowansalskie, sól
  • olej rzepakowy
  • jajko i mleko do posmarowania pierożków

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski wrzucamy mąkę, masło, jaja, drożdże, cukier i sól. Z wszystkich składników zagniatamy ciasto i odstawiamy je w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Ciasto w tym czasie trochę podrośnie.
  2. W międzyczasie podsmażamy pieczarki na oleju, przyprawiamy je solą i ziołami prowansalskimi. Gdy przestygną dodajemy do nich starte na tarce halloumi i tarte corregio.
  3. Stolnicę podsypujemy mąką , ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm. Wykrawamy z niego koła, każde faszerujemy i formujemy w pierożka.
  4. Układamy je na papierze do pieczenia. Smarujemy jajkiem z 2 łyżkami mleka. Pieczemy około20-25 minut w temperaturze 180 stopni C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.