Tą gęstą zupę gotuję, gdy nie mam ochoty na gotowanie dwóch dań. Jest jedną z bardziej pożywnych i sycących, przy czym zalicza się do prostych i dość tanich zup.
Składniki:
- 4 pałki kurczaka ( można użyć także piersi kurczaka)
- 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
- 4 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 1 marchewka 1 pietruszka
- mały kawałek selera
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz, pietruszka
Przygotowanie:
Pałki kurczaka gotujemy około 20 minut w 2,5 litra posolonej wody. Po tym czasie dodajemy kaszę jęczmienną i nadal gotujemy.
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, i prócz cebuli i marchewki, kroimy w kostkę. Mniej więcej po 10, 15 minutach po tym jak dodamy do zupy kaszę dodajemy cebulę w całości i warzywa pokrojone w kostkę, a także startą na grubych oczkach marchewkę. Całość gotujemy jeszcze około 20, 25 minut, do zmięknięcia warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy masło.Wyciągamy z garnka mięso, kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem. Zupę solimy i pieprzymy do smaku. Jeśli jest zbyt gęsta dodajemy troszkę wody.
Krupnik podajemy z natką pietruszki:)
Comments
Świetna zupa i świetny przepis. Znam go od jakiegoś czasu, nawet nie wiem skąd. Jak dla mnie – najlepszy krupnik, to krupnik lekko przesolony – nie wiem dlaczego tak mam 🙂
Jeśli chodzi o sycące zupy ” z niczego”, mogę polecić forszmak. Nie wiem, czy kwalifikowac go do zup, czy do innych dań, w każdym razie nie ma bardziej sycącego a jednocześnie pysznego dania, do którego można wykorzystać to, co akurat mamy pod ręką. Oczywiście pewne produkty są obowiązkowe, reszta to “radosna twórczość” kucharza. Co istotne – forszmak jest znany tylko na wschodzie. Na zachodzie Polski nie wiedzą o co chodzi. Polecam !
Krupnik jadłam ostatnio jak miałam chyba z 8 lat. I do tej pory była to jedyna zupa, której po postu nie lubiłam, nie jadłam, i wszyscy wkoło o tym wiedzieli. Aż do dziś…miałam smaka na…krupnik 🙂 Przejrzałam trochę przepisów, i znalazłam oto ten krupnik 🙂 Od dziś jest to moja ulubiona zupa 🙂
Author
Twoje słowa to miód na moje serce:) Pozdrawiam Serdecznie:)