kukurydza z imbirem, papryką i pikantną papryczką chilli

Składniki:

  • 2 kolby kukurydzy
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 2 łyżki drobno pokrojonego imbiru
  • łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
  • 1pikantna papryczka chilli (ja użyłam w zalewie)
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Gotujemy kukurydze w wodzie z dodatkiem mleka. Kukurydzę gotowałam około 15 minut.  W tym czasie rozgrzewamy na patelni oliwę, wrzucamy na patelnię drobno pokrojoną paprykę i imbir, podsmażamy około 5 min. Następnie dodajemy pokrojoną pikantną papryczkę chilli bez nasion i łyżeczkę pasty z trawy cytrynowej ( lub miękką część trawy cytrynowej). Wyłączamy palnik i na rozgrzana patelnie wrzucamy jeszcze łyżkę masła, by mogło się rozpuścić.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.