Kurczak pieczony z czosnkiem i cebulą

Pamiętam gdy byłam dzieckiem, pieczony kurczak , to była nie byle sprawa. Ten zapach w całym domu i oczekiwanie…, a poźniej wszyscy razem zasiadaliśmy do stołu, sprzeczając się to to kto dostanie nóżkę. Pewnie sprawy się nie zmieniają…:) Całe szczęście!!

kurczak pieczony z czosnkiem i cebula 3

 

Składniki:

  • 1 duży kurczak ( ok 2 kg)
  • 2 duże cebule
  • główka czosnku
  • tymianek
  • oliwa
  • sól, pieprz, pikantna papryka w proszku

kurczak pieczony z czosnkiem i cebula 4

Przygotowanie:

  1. Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy go solą, oraz 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę.  Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki, czosnek w łupinkach zgniatamy. Wnętrze kurczaka faszerujemy cebulą i zgniecionymi ząbkami czosnku.  Posupujemy go także tymiankiem oraz pikantną papryką w proszku. Tak przygotowanego kurczaka pozostawiamy na przynajniej pół godziny w lodówce.
  2. Kurczaka układamy w naczyniu do pieczenia wysmarowanym oliwą. Kurczaka także skrapiamy delikatnie oliwą. i wkłądamy go do piekarnika. Pieczemy go mniej wiecej 120 130 minut ( 2 kg kurczak) w temperaturze 180 stopni. W trakcie pieczenia polewamu go kilka razy oliwą oliwą . Mniej wiecej w połowie pieczenia do naczynia w którym się piecze , nalewamy troszkę wody.
  3. Kurczaka podajemy ze świerzym chlebem , lub pieczonymi ziemniaczkami.


Comments

  1. Zielona strona Flinstona

    jak ma pięknie nóżki związane 😛 wygląda bardzo apetycznie…:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.