Pamiętam gdy byłam dzieckiem, pieczony kurczak , to była nie byle sprawa. Ten zapach w całym domu i oczekiwanie…, a poźniej wszyscy razem zasiadaliśmy do stołu, sprzeczając się to to kto dostanie nóżkę. Pewnie sprawy się nie zmieniają…:) Całe szczęście!!
Składniki:
- 1 duży kurczak ( ok 2 kg)
- 2 duże cebule
- główka czosnku
- tymianek
- oliwa
- sól, pieprz, pikantna papryka w proszku
Przygotowanie:
- Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy go solą, oraz 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki, czosnek w łupinkach zgniatamy. Wnętrze kurczaka faszerujemy cebulą i zgniecionymi ząbkami czosnku. Posupujemy go także tymiankiem oraz pikantną papryką w proszku. Tak przygotowanego kurczaka pozostawiamy na przynajniej pół godziny w lodówce.
- Kurczaka układamy w naczyniu do pieczenia wysmarowanym oliwą. Kurczaka także skrapiamy delikatnie oliwą. i wkłądamy go do piekarnika. Pieczemy go mniej wiecej 120 130 minut ( 2 kg kurczak) w temperaturze 180 stopni. W trakcie pieczenia polewamu go kilka razy oliwą oliwą . Mniej wiecej w połowie pieczenia do naczynia w którym się piecze , nalewamy troszkę wody.
- Kurczaka podajemy ze świerzym chlebem , lub pieczonymi ziemniaczkami.
Comments
jak ma pięknie nóżki związane 😛 wygląda bardzo apetycznie…:)