Ta potrawa troszkę przypomina mi potrawę tunezyjską, ale tylko troszeczkę. Podobną jedliśmy w beduińskiej restauracji, co prawda bez oliwek a z ciecierzycą, ale smakowała całkiem podobnie. Ważnym elementem tego dania jest własnie kasza kuskus, pasuje tutaj jak żadna inna. Smacznego:) Składniki:
- 8 pałek z kurczaka
- 250 ml bulionu
- 1 puszka pomidorów
- 2 pikantne papryczki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 garście czarnych oliwek
- ok 200 g kaszy kuskus
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- Kurczaka myjemy i wycieramy, następnie solimy i nacieramy 2 ząbkami czosnku. Odstawiamy na około 30 minut.
- W większym garnku rozgrzewamy oliwę i obsmażamy na niej kurczaka, gdy zacznie się rumienić dodajemy pokrojoną w krążki cebulę oraz pokrojoną pikantną papryczkę. Podsmażamy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy 250 ml bulionu, gdy bulion zacznie wrzeć dodajemy pomidory z puszki.
- Kurczaka dusimy w pomidorach około 35-40 minut, pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz na ostatnie 3 minuty duszenia czarne oliwki. Kurczaka w sosie posypujemy ziołami prowansalskimi lub/i bazylią.
- Kurczaka w sosie pomidorowym z oliwkami podajemy z kaszą kuskus, na prawdę swietnie komponuje się do tej potrawy.
Comments
puszne 🙂