Ta lasagne jest bardzo prosta i niesamowicie smaczna. Lubię połączenie tuńczyka z selerem naciowym i eksploatuje je na każdym możliwym polu. w lasagne także się sprawdza, całe szczęście:))
Składniki:
- ok 16 płatków makaronu na lasagne
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach ( w oleju lub sosie własnym)
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 300 ml śmietany
- 150 ml mleka
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 300 g sera żółtego
- 1 kulka sera mozzarella
- sól, pieprz
- olej, oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Cebulę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę , wrzucamy na rozgrzany olej podsmażamy kilka minut. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki ( 2-3 pieczarki zostawiamy), solimy i dusimy około 10 minut. pieczarki z cebula przyprawiamy także pieprzem.
- Ser żółty ścieramy na tarce.
- Dno naczynia do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek, układamy pierwszą warstwę makaronu, na niej pieczarki z cebulą, tuńczyka, seler naciowy pokrojony w plasterki i starty ser żółty. Wszystkie składniki przykrywamy kolejna warstwą makaronu, czynność powtarzamy do wyczerpania składników , ja powtórzyłam ja 3 razy. Ostatnia warstwą powinien być makaron.
- Śmietanę łączymy z mlekiem , solimy, pieprzymy i mieszamy. Sosem polewamy lasagne, a na jej wierzchu układamy plasterki sera mozzarella i pieczarek.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut. Podajemy posypaną selerem naciowym.
Comments
śliczna 🙂
mmm… wygląda niebywale apetycznie! mniam